Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 23 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Zelf xiao long bao (dumplings met soep erin) maken: hoe moeilijk is dat?

Ooit dumplings met soep gezien? En dan bedoelen we dus geen soep met dumplings, maar dumplings met soep erín. Xiao long bao heten de meesterwerkjes. Vraag je je nu al af: hoe dan?

In deze video zie je hoe een stel foodlovers de uitdaging aangaan om ze zelf te maken.

Xiaolongbao: alles over deze bijzondere ‘soep dumplings’

Over xiao long bao

Xiao long bao zijn dumplings gevuld met soep en vleesvulling. Wanneer je erin bijt stroomt de soep eruit. Je eet ze op een grote lepel, zodat die de soep kan opvangen en je deze uit de lepel kunt slurpen. De dumpling met vulling blijft over en kun je hierna opeten.

Je begrijpt: die dumplings met soep erin zijn niet het makkelijkste gerecht om te maken. Sterker nog: ‘t is een technisch staaltje koken waarbij heel wat variabelen moeten worden gecontroleerd. In een filmpje van SORTEDfood zien we hoe lastig dat is.

Een lastig karwei

Alles begint natuurlijk bij het deeg. Dat mag niet te dik zijn (anders krijg je van die taaie dumplings), maar ook niet te dun (je wil immers niet dat de dumplings scheuren en de soep eruit sijpelt nog voordat je erin bijt). Met de hand moet je deegballetjes uitrollen tot ronde, gelijkmatige deeglapjes.

De vulling bestaat uit twee delen: vlees of vis enerzijds (zoals varkensgehakt of gehakte garnalen) en bouillon anderzijds. Aan die bouillon wordt flink wat gelatine toegevoegd, zodat die een vastere textuur krijgt en die zich makkelijk in de deeglapjes laat schikken. Schik je een beetje van beide op je deeglapje, dan is ‘t tijd voor – misschien wel – het lastigste aspect van xiao long bao: het vouwwerk.

Achttien plooien

Volgens de traditionele methode maak je daarvoor maar liefst achttien plooien in het deeg. Achttien! Daar is vakkundigheid, precisie en een ontzettend goede fijne motoriek voor nodig, kunnen we je vertellen. Of het de jongens van SORTED is gelukt? Je ontdekt ‘t in hun video:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.