Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 7 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

De lekkerste recepten met ravioli (kant-en-klaar én zelfgemaakt)

Ravioli, je kent ze wel. Die zachte deegkussentjes met een overheerlijke, smeuïge vulling waardoor je direct trip naar de food hemel maakt. Van deze Italiaanse specialiteit kun je eigenlijk nooit genoeg hebben. En daarom zet Culy de lekkerste recepten met ravioli op een rijtje. Zoveel dat je bij wijze van spreken elke avond van de week ravioli kunt eten. We zeggen ‘t maar even.

Ravioli in alle soorten en maten

Even een beginners lesje ravioli. Want het deegkussentje is er in alle soorten en maten. Zo heb je de rondjes, die in de volksmond vaak girasole (zonnebloemen), worden genoemd, de triangoli (driehoeken) of gewoon de ‘normale’ ravioli: de vierkantjes.

De naam – en dan duiken we even de Italiaanse taal in – komt van het Genuese rabioli dat restant betekent. De ravioli werden vroeger namelijk gevuld met restjes. En onthoud, mocht je in een Italiaans restaurant zijn, je hebt één raviolo en meerdere ravioli. Een bordje met één deegkussentje is ook zo karig.

De lekkerste recepten met ravioli

Culy zet de lekkerste toepassingen met ravioli voor je op een rij: zowel kant-en-klaar als zelfgemaakt. Tip: voor de meeste recepten kun je ook kant-en-klare ravioli gebruiken om het jezelf makkelijk te maken.

1. Lasagne van ravioli in een koekenpan

Zeggen wij “klaar in 10 minuten” dan bedoelen we ook echt klaar in 10 minuten. Dit is gewoon een super makkelijk recept dat je in no time een smakelijk maaltje oplevert. Amper werk, amper afwas en toch geweldig lekker: lasagne van ravioli in een koekenpan it is.

> Naar recept: lasagne van ravioli in een koekenpan (klaar in 10 minuten)

lasagne van ravioli uit een pan / makkelijk weekmenu
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Ravioli uit de oven met mozzarella en Parmezaanse kaas

Mac ‘n cheese maar dan 10 keer beter? Dat is deze ravioli uit de oven met mozzarella en Parmezaanse kaas. Erg makkelijk, erg smakelijk en ook nog eens erg snel. Ideaal voor door de week dus. Hadden we al gezegd dat dit gerecht een goddelijk knapperig bovenkantje heeft?

> Naar recept: ravioli uit de oven met mozzarella en Parmezaanse kaas

ovengrill ravioli
Bron: Culy

3. Ravioli met ricotta en een eidooier

Zoals we hierboven al zeiden, kan het ook zo zijn dat je één raviolo besteld. Dat is vaak het geval bij deze speciale vliegende schotel: een raviolo met ricotta en een rauwe eidooier erin! Door het koken in het water stolt de eidooier lichtelijk, waardoor je overblijft met een heerlijke raviolo waar het eigeel uitsijpelt bij het opensnijden. Do we need to say more? 

> Naar recept: ravioli met ricotta en een eidooier

4. Pompoenravioli met salieboter

Hebben we het over de Italiaanse keuken, dan gaat het vaak om stellige principes. Zo ook bij de ravioli. Want eigenlijk is er geen ander gerecht échte ravioli dan wanneer je de deegkussentjes ‘bakt’ in salieboter.

Tomatensauzen en ovenschotels? In de Italianen hun keuken geen polonaise, maar principekwesties. En dat lukt goed met dit recept. Pompoenravioli uit Mantova in Noord Italië met salieboter; beter ga je ‘t niet krijgen. Pro tip: voeg aan de pompoenvulling wat kaneel toe, voor een extra smaakexplosie. Voor een extra snelle versie koop je de ravioli gewoon kant-en-klaar.

> Naar recept: pompoenravioli met salieboter

pompoenravioli kerstmenu van tevoren
Culy.nl

5. Bietenravioli met geitenkaas en crispy bacon

Zin in iets compleet anders? Deze bietenravioli is een echte showstopper en super makkelijk. De kussentjes zijn knalroze van kleur en hebben een zoetige smaak. Die combineert weer perfect met de geitenkaas en crispy bacon in dit recept.

> Naar recept: bietenravioli met geitenkaas en crispy bacon

6. Romige ravioli met groene asperges en tuinerwten

Als je de ingrediëntenlijst van dit recept doorneemt, dan weet je al: dit is zo’n fijn eenpansgerecht dat je nog vaak gaat maken. Weinig ingrediënten en een easy receptuur. Oftewel: perfect voor het snel voeden van een stel hongerige magen.

> Naar recept: romige ravioli met groene asperges en tuinerwten

Romige ravioli met groene asperges en tuinerwten
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

7. Gefrituurde broodravioli met vier kazen

Oké, we geven toe: dit recept is best een beetje extra. Want zo’n – al heerlijk – deegkussentje ook nog eens de frituurpan ingooien? Dan moet je wel lef hebben. En dat hebben wij op de Culy redactie. De Italiaanse delicatesse wordt door hem eventjes te frituren heerlijk krokant. Daar worden wij blij van!

> Naar recept: gefrituurde broodravioli met vier kazen

8. Snelle ravioli met pesto en cantharellen

Ravioli met pesto is als de classic pasta pesto: beter is er toch eigenlijk niet. Hoewel we ons soms verontschuldigen voor het gemak van een potje (zelfgemaakt) groen goud, is het gewoon altijd een goed idee. Dit recept met cantharellen en pesto heeft slechts vijf ingrediënten en staat binnen een kwartiertje op tafel. Wat een topper!

> Naar recept: ravioli met pesto en cantharellen

ravioli met cantharellen
Bron: Culy

Zelf ravioli maken

Wil je zelf aan de slag met 00-bloem en een pastamachine, of ben je er al vrij handig in? Zorg in beide gevallen altijd voor goede gear. Goede stampers, stempels, uiteraard een goede machine en lekker veel bloem om minder plakkerig te werk te gaan.

Wil je – voor je aan de slag gaat – inspiratie opdoen? Kijk dan eens op het Instagramaccount van Matt Zielonka. Hij maakt van zijn pasta’s ware kunstwerken. En ja, we geven toe, het is oogverblindend om naar te kijken, maar zover zijn wij op de Culy redactie ook nog niet met onze creaties. Een kwestie van blijven oefenen dus.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.