Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 7 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Wanneer gebruik je welke ui?

In de supermarkt liggen verschillende soorten uien, maar wanneer gebruik je nou welke ui? Elke soort heeft namelijk een eigen, karakteristieke smaak. Dat maakt dat de ene ui net wat geschikter is voor een bepaald gerecht dan de andere.

Vandaar dat we even in de uienwereld zijn gedoken en een overzichtje presenteren.

Wanneer gebruik je welke ui?

1. Rode ui

Van alle soorten leent de rode ui zich het beste voor rauwe bereidingen. Zo is ‘ie heel geschikt om fijn te snipperen en rauw te verwerken in salades en dips als guacamole of tartaarsaus.

Ook als je uien wil inleggen is de rode ui een geschikte keuze. Dat laatste raden we trouwens sowieso iedereen aan. Maak meteen een handig voorraadje en gebruik het voor op je bagels, voor op dit flatbread met rode biet en makreel of op dit tonijngerechtje met avocado.

> Zo doe je dat: Culy Homemade: zoetzure uien (ingelegde rode ui)

Zelf rösti maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Sjalot

Typisch aan de sjalot is de iets mildere en subtielere smaak in vergelijking met de andere soorten. Houd je niet zo van een overweldigende uiensmaak, dan is de sjalot je beste optie.

Sjalotjes zijn trouwens ook heerlijk om te karamelliseren. Hoe dat moet? > Uitjes bakken tot perfectie: in 5 stappen gekarameliseerde uien

3. Gele ui

De gele ui is wellicht de meest bekende, met een typische, lichtscherpe smaak. Dat maakt het een geschikte keuze voor de meeste warme gerechten waarin je uien in de ingrediëntenlijst ziet staan: stoofpotjes, soep, rijstgerechten enzovoort.

4. Zoete uien

De zoete ui is – zoals je wel kunt verwachten – de zoetere variant van de gele ui. Deze soort is bij uitstek geschikt om er onion rings van te maken of om te bakken voor op hamburgers, maar natuurlijk ook bij andere gerechten waarin een zoete ondertoon niet zou misstaan.

Hamburger met onion rings
Bron: Unsplash

5. Zilveruien

Zilveruien ken je wellicht het beste als de ingemaakte variant, als tafelzuur. Toch kun je ze ook rauw vinden: soms bij de supermarkt, maar meestal bij de groenteboer of bij speciaalzaken (zoals Lindenhoff).

Ingemaakt zijn ze heerlijk op een frietje stoof (zoals die van de STACH kroketbar!), of in deze salade met krieltjes, tuinbonen en citroendressing. Rauw doen wij ze bijvoorbeeld in deze Franse uiensoep of in Stifado: een Griekse runderstoofpot met tomaat en zilveruitjes.

6. Bosui

Bosui (net als de erg gelijkende lente-ui) heeft een typische frisse, licht pittige smaak. Deze ui wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt, bijvoorbeeld op een Koreaans stoofpotje, onder de gebakken rijst of als topping bij noedelsoep. Daarnaast ook heel erg lekker onder salades of bij je (roer)eitje.

Wat wij tot slot iedereen kunnen aanraden is het blakeren van bosui, heerlijk met spek of knoflooksaus.

Geblakerde bosuitjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De lekkerste recepten met ui

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.