Stifado: een Griekse runderstoofpot met tomaat en zilveruitjes

Culy 5 apr 2017 Diner

Een fijn recept van de foodblog Culinaire Bagage: stifado. Dat is een kruidige Griekse runderstoofpot met tomaat en zilveruitjes. Lekker!

Snijd de sukadelappen in niet te kleine stukken. Verhit wat olijfolie in een braadpan met dikke bodem. Braad hierin de vleesblokjes stevig aan. Bestrooi ze met zout en peper en schep ze uit de pan.

Snipper de uien. Maak de zilveruitjes schoon, maar laat ze heel. Fruit de uiensnippers in de resterende olijfolie zachtjes gedurende een minuut of vijf. Voeg dan de knoflook, de laurierblaadjes en de zilveruitjes toe. Fruit de toegevoegde ingrediënten nog even mee. Dan mogen alle ingrediënten vanaf de tomatenstukjes tot en met de poedersuiker erbij. Verwarm de saus.

Schep het gebraden vlees door het stoofvocht. Voeg eventueel een beetje water toe, zodat het vlees helemaal onderstaat. Breng het geheel net tegen de kook aan, leg het deksel op de pan en draai het vuur laag. Zet de pan eventueel op een vlamverdeler om ervoor te zorgen dat de inhoud van de pan niet te hard kookt.

Stoof het vlees in een paar uur heerlijk zacht en gaar; bij lichte druk met een pollepel moet het nog net niet uit elkaar vallen. Ben je niet helemaal zeker, proef dan gewoon! Verwijder na een uur het kaneelstokje. Een beetje kaneelsmaak is lekker, maar té is nooit goed.

Breng in een andere pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Kruis de tomaten in. Dompel ze gedurende ±20 seconden onder in het kokende water. De velletjes laten dan makkelijk los. Verwijder de pitjes uit de tomaten en snijd het resterende vruchtvlees in blokjes. Voeg deze toe aan de stoofpot.

Verwarm het gerecht nog even. Proef en voeg naar smaak zout toe. Afhankelijk van de zuurgraad van de tomaten heb je misschien ook nog wat meer suiker nodig. Hak de blaadjes van de platte peterselie grof. Schep ze vlak voor het serveren door de stifado.

Voor 4-6 personen:

  • 1,2 kilo goed dooraderde sukadelappen
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Olijfolie
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 3 laurierblaadjes
  • 500 gram zilveruitjes
  • 2 blikken tomatenstukjes
  • 125 ml rode wijn
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 3 eetlepels versgehakte selderijblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • ¼ theelepel gemalen piment
  • ¼ theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • Ongeveer 1 eetlepel poedersuiker
  • 4 rijpe trostomaten
  • Een bosje platte peterselie

Culinaire Bagage

Reageer op artikel:
Stifado: een Griekse runderstoofpot met tomaat en zilveruitjes
Sluiten