Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 24 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gebakken schol met spinazie, krieltjes en tartaarsaus

Altijd lekker doordeweeks: een goed gebakken visje! Wij maken vandaag gebakken schol met spinazie, krieltjes en tartaarsaus.

Tartaarsaus wordt van origine met mayonaise gemaakt en lijkt op remoulade. Wij maken er een botersaus van, met kappertjes, cornichons en peterselie.

In plaats van schol kun je natuurlijk ook voor een andere witvis gaan, liefst voor bijvangst. Denk aan griet, harder of wijting. Maar een stukje kabeljauw is ook altijd goed.

Vis recept: gebakken schol

Voor de tartaarsaus

Begin met de tartaarsaus. Fruit de sjalotjes in de helft van de boter (20 gram), ongeveer 10 minuten, tot ze mooi zacht zijn. Doe de wijn en de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat daarna zachtjes pruttelen tot de saus tot de helft is ingekookt.

Roer de kappertjes, de cornichons en de rest van de boter (20 gram) door de saus en haal ‘m van het vuur af. Als je ‘m wil gaan gebruiken, hoef je ‘m alleen nog maar even op te warmen en de peterselie erdoorheen te roeren.

Vis recept: schol met spinazie

Gebakken schol met spinazie en krieltjes

Tijd om de krieltjes te stomen. Was ze en snijd ze in gelijke stukken. Zet een pan met water op het vuur met een vergiet of een zeef erin. Breng het water aan de kook en laat de aardappelen in de zeef of vergiet gaar stomen met een deksel op de pan. Test na 10 tot 15 minuten met een mesje of de krieltjes gaar zijn.

Laat de spinazie slinken in een ruime pan met wat boter en houd ‘m zolang warm.

Zet een bord klaar met een handje bloem en kruid die met peper en zout. Haal de schol aan beide kanten door de bloem.

Smelt een klont boter in een ruime koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de vis aan beide kanten goudbruin. Dat gaat razendsnel bij schol: binnen 5 minuten zijn ze gaar.

Verwarm ondertussen de saus weer even op laag vuur tot ‘ie vloeibaar is. Roer als laatste de peterselie door de tartaarsaus en maak de borden op. Bestrooi de krieltjes nog met wat zout en maal wat peper over de borden.

Meer vis recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.