Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 jun 2019

Culy Homemade: kimchi jjigae (Koreaanse stoofpot met kimchi en buikspek)

Je maakt waarschijnlijk niet iedere week een Koreaanse stoofpot met kimchi (oftewel: kimchi jjigae), maar het zal je verbazen hoe verrassend snel en makkelijk dit recept is. Ideaal als je nog een restje kimchi in de koelkast hebt liggen dat op moet. Hoewel het ook de moeite waard is om speciaal hiervoor kimchi in huis te halen of zelf te maken. Want reken maar dat dit een lekker gerecht is.

Gochujang: Koreaanse chilipastsa

In deze Koreaanse stoofpot gaan drie typisch Koreaanse ingrediënten waarvoor je misschien even naar de Aziatische supermarkt moet. Om te beginnen: kimchi. Die kun je op sommige plekken kant-en-klaar kopen, bijvoorbeeld bij de winkels van Marqt (van het merk Oh Na Mi Kimchi). Wij kochten het bij Thull’s in Amsterdam-Oost. En je kunt het natuurlijk ook zelf maken, wat heel tof is om een keer te doen in je leven.

Hebben we ook nog gochugaru. Dat is Koreaans chilipoeder, dat een stuk milder van smaak is dan alle andere soorten chili die we kennen. Misschien wat lastig aan te komen, maar ook prima te vervangen door gewoon chilipoeder. Je hebt daar dus wel een stuk minder van nodig dan van gochugaru (anders wordt je Koreaanse stoofpot wel érg heet).

En tot slot: gochujang. Dat is Koreaanse chilipasta, meestal te koop in een rood kuipje (zie foto). Ze verkopen het sowieso bij de Aziatische supermarkt, maar we hebben het ook weleens aangetroffen in de Albert Heijn. Het bekendste recept waarvoor je gochujang gebruikt, is Koreaanse fried chicken.

Lees ook: alles over gochujang (en wat je ermee kunt doen)

Kimchi jjigae recept

Zo maak je kimchi jjigae (Koreaanse stoofpot)

Pak er een grote pan met een zware bodem bij en begin met het bakken van de blokjes buikspek, op medium vuur. Gebruik eventueel een klein beetje olie om het buikspek alvast een beetje op gang te helpen (anders gaat het zo plakken aan de pan). Het vlees hoeft nog niet bruin te bakken, als er maar wat van het vet uitkomt.

Schep het vet uit de pan, maar houd ongeveer een eetlepel achter. Zet het vuur laag en gaar de ui zachtjes mee, een minuut of vijf.

Voeg dan de kimchi en laat die ongeveer vijf minuten meebakken tot het vocht is verdampt.

Doe er dan de gochugaru, gochujang en 475 ml water bij, roer door en laat op laag vuur ‘trekken’. Na 20 tot 30 minuten zou je kimchi mooi zacht moeten zijn en is je Koreaanse stoofpot zo goed als klaar.

Voeg dan de blokjes tofu en de shiitake toe, roer even door en laat nog 3 minuten mee verwarmen.

Serveer de kimchi jjigae met andere Koreaanse bijgerechten of met witte rijst en bijvoorbeeld snelle pickles van komkommer. Garneer met de reepjes bosui.

Reageer op artikel:
Culy Homemade: kimchi jjigae (Koreaanse stoofpot met kimchi en buikspek)
Sluiten