Redactie
Redactie Diner 9 jun 2013
Leestijd: 4 minuten

Uitjes bakken tot perfectie: in 5 stappen gekarameliseerde uien

Gekarameliseerde uien zijn een feest bij elke maaltijd. Ze zijn rijk aan smaak, heerlijk zoet en helemaal niet moeilijk om te maken. Het enige wat je nodig hebt bij uitjes bakken is een beetje geduld. Met dit stappenplan maak je op een slow (en dus rustgevende!) manier goddelijke uitjes met een karamel-achtig aroma.

Verder heb je een redelijk grote, zware koekenpan nodig en een houten spatel. Houd er ook rekening mee dat je uiteindelijk ongeveer een kwart van de oorspronkelijke hoeveelheid uien over houdt.

Stap 1 naar de perfecte gebakken uitjes

Verwarm de koekenpan tot middelhoge temperatuur (dat betekent: zo warm dat je nog wel met je vingers de pan aan kan raken zonder ze te verbranden). Doe de olijfolie of roomboter in de pan en direct daarna de uien met een snufje zeezout.

Een andere methode is om de uitjes eerst droog te bakken, en later pas olie toe te voegen. De tip komt van chef Andrew Scrivani, hij schreef dit in The New York Times.

Het gaat zo: doe de uienringen in een droge (!) koekenpan. Zonder olie of iets, dus. Zodra de uien donkerden worden, maar voordat ze echt verbranden, voeg je olie toe en een snuf zout. Dit stopt het bruiningsproces. Dan sauteer je ze, totdat ze zacht worden en toch een beetje crispy.

Stirring sauteing red onions with wooden spoon in cooking pan, closeup

Stap 2: fruiten van de uien

Begin met het zachtjes fruiten van de uien. De hitte van de pan en het zout zorgen ervoor dat het vocht uit de uien verdwijnt. Let erop dat de pan niet té heet is, want de uien moeten in dit stadium nog niet bruin worden.

Schep ze regelmatig om. De uien beginnen nu ‘glazig’ (doorzichtig) te worden. Het kan helpen om de deksel op de pan te doen zodat er nog meer vocht uit de uien verdwijnt.

Wist je dat jouw gebakken uitjes heerlijk zijn bij je zoete-aardappelsoep?

Stap 3: laten bakken van de uien

Laat de uien nog een paar minuten bakken, ze worden als het goed is steeds doorzichtiger. Het vocht verdampt nu verder. Blijf goed roeren en zet het vuur hoger of lager, dit blijft een kwestie van gevoel. Zorg er nog steeds voor dat de uien niét bruin worden.

Hoe je dit voorkomt? Zet het vuur niet te hoog en: roeren, roeren, roeren.

Stap 4: de uien worden bruin

Nu gaan we ervoor zorgen dat de uien mooi bruin worden. Na nog een paar minuten bakken krijgen ze wat kleur aan de randjes, de uien beginnen te karameliseren en krijgen een iets zoete smaak. Van goudbruin wordt de kleur gaat de kleur nu naar iets dieper bruin.

Stap 5: karameliseren van de uien

Ga verder met bakken en roeren tot de uien mooi gekarameliseerd zijn. Het is de bedoeling dat de uien helemaal bruin worden, dus niet alleen de randjes.

Voor het karamelliseren is wat geduld nodig: houd rekening met ongeveer 20 tot 45 minuten, afhankelijk van hoe donker je de uien wilt hebben. De bodem van de pan wordt nu een beetje bruin, dit hoort zo.

Bijna klaar…

Ben je tevreden met hoe de gebakken uien eruit zien en smaken? Sprenkel er dan een beetje water of wijn overheen; de pan zal door de hitte flink gaan sissen. Schep de uien nogmaals om zodat ze volledig vermengd zijn met het het vocht. Wil je super gekarameliseerde uien? Herhaal dit proces dan een aantal keer en blijf tussendoor goed roeren. Het resultaat: mooie, gekarameliseerde uien met een rijke, donkere kleur en een goddelijk zoete smaak. Enjoy! 

Vind je dit allemaal toch te veel gedoe? Lees dan onze tip supersnelle gekarameliseerde uien.

Dé tip voor de lekkerste gebakken uitjes

Het geheim? Baking soda! Door slechts een snufje toe te voegen aan je pan met de nog te bakken uitjes, wordt het bruiningsproces versneld en duurt het een stuk minder lang voor ze zacht worden. Handig! Gebruik daarbij altijd gele uien, deze geven namelijk de meeste smaak af en zijn wanneer gebakken zo goed als even zoet als zoete uien.

Ook deze is heerlijk: Quiche met bacon en gekarameliseerde uitjes

Onions caremelizing in frying pan with wooden cooking spatula

Meer heerlijke recepten maken?

Op Culy vind je de beste recepten voor elk moment van de dag. Denk eens aan één van de onderstaande gerechten:

En een makkelijk toetje om de dag af te sluiten. Wij hebben een lijstje gemaakt vol toetjes die binnen 15 minuten op tafel staan.

Meer tips en inspiratie? Ontvang dagelijks de lekkerste recepten in je inbox met Culy’s Recept van de Dag.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.