Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 19 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Onmisbare ingredienten uit de vriezer volgens de Culy-redactie

Zijn we op bezoek bij vrienden, dan bekruipt ons altijd de neiging om stiekem te gaan snuffelen in hun koelkast en vriezer. Hóé leuk is het immers om te weten welke sausjes, broodjes en ander lekkers anderen standaard inkopen en invriezen? Om die reden geven we voor een keer prijs wat de onmisbare ingrediënten uit de vriezer van de Culy-redactie zijn.

Culy’s onmisbare ingrediënten uit de vriezer

Tuinerwten

Culy’s Winnie: ”Eerst en vooral: ben ik de enige wiens diepvriezer ál-tijd uitpuilt? Ik heb zo’n klep in mijn koelkast waarbij er, als je ‘m opent, negen van de tien keer allerlei ingrediënten uit vallen – en de kans is groot dat dat dan net een geopende zak tuinerwten is. Dat wil je vermijden, maar hállo wat zijn die erwten toch een handig ingrediënt.

In de gebakken rijst, voor een snel erwtensoepje (warm of koud), voor een knalgroene risotto of gemixt als pastasaus… Op dagen waarop ik geen energie heb om naar de supermarkt te gaan, zijn die tuinerwten vaak het cruciale ingrediënt om een volwaardige voorraadkastmaaltijd te creëren.”

Pasta primavera
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hitte! Smaak!

Ken je de Culy-redactie een beetje, dan weet je dat we hitte niet schuwen. En als er iets is wat je handig kunt invriezen, dan zijn het wel pepers (zoals rawit). ”Omdat er altijd (te)veel in een bakje zitten en ze ideaal zijn om fijn te snijden als ze bevroren zijn, bijvoorbeeld door de nuoc cham of gebakken rijst.” alsdus Culy’s Nancy.

Culy’s Auke reserveert zelfs een hele lade voor dit soort smaakmakers, die gevuld is met djeroek poeroet (limoenblad), laos, rode pepers, Thaise basilicum… #goals.

Aziatische snacks

Dat je maar beter je hele winkelmand vol kunt laden bij de gemiddelde diepvriestoko, dat snappen we bij de Culy-redactie wel. Culy’s Sophie-Fleur speurt er graag naar de samosa’s van Authentic India, Auke heeft altijd een berg paratha’s in de vriezer liggen (”favoriet bij Indiase gerechten of gewoon als snack, met een dip”) en bij Nancy zijn gyoza, wontons of andere dumplings onmisbaar.

Nancy: ”Maakt niet uit of ze zelfgemaakt of kant-en-klaar zijn, dit soort dingen zijn altijd superhandig voor een snelle wontonsoep of als voorafje. Of edamame: zodat ik niet wéér aan de chips ga als ik een snack-attack heb.” Culy’s Auke constateert dan weer: “Ook lempers of bapao’s behoren standaard tot de vriezervoorraad, alhoewel die twee vaak redelijk snel weer verdwijnen op één of andere manier…”

Blaadjes

Culy’s Sophie-Fleur: “‘Ik ben gek op verse kerrieblaadjes, die ik graag door saag paneer of in Zuid-Indiase kokoschutneys verwerk. Of in de kruidenolie (een chaunk) voor bij hummus. Vooral de combinatie van kerrieblaadjes met komijnzaad, mosterdzaad en kokos is heel geslaagd. Ook in upma spelen ze trouwens een belangrijke rol: dat is een Indiaas griesmeelgerecht met in ghee gefruite specerijen waar ik verzot op ben.”

Culy’s Nancy hamstert dan weer limoenblaadjes: ”Dat is mijn favoriete smaakmaker in Aziatische gerechten en voor mijn recente ontdekking: limoenbladmayo (supermakkelijk te maken).” Bonus: het aroma waar je op getrakteerd wordt als je je diepvries opentrekt is niet te evenaren.

Sticky sambalfriet met limoenbladmayo
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Brood en croissants

Handige tip van Culy’s Sophie-Fleur: “Dikke plakken brood invriezen is een geweldige hack zodat je dat lekkere Fort Negen of Eline Ex brood niet direct hoeft op te eten.”

Ook Nancy deelt dit principe: ”Ik haal liefst twee broden tegelijk (Frans landbrood, mijn lievelingsbrood), snijd ze in twee of vier stukken en vries ze in. Zo heb ik altijd mijn favoriete brood in huis. En de afbakcroissants van Crisp natuurlijk! Need I say more?”

Zeevruchten

Het favoriete gerecht van Culy’s Kim? Pasta alla vongole! En die vongole heeft ze natuurlijk liefst in de vriezer liggen, zodat ze die op elk moment kan bereiden. Kim: ”Naast vongole zijn ook garnalen een fijn diepvriesingrediënt, superhandig om mee te wokken. De grotere variant gebruik ik graag in een Ottolenghi-recept met orzo en feta, echt een aanrader.”

culy homemade vongole
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

IJsklontjes, grote!

En de laatste van de onmisbare ingrediënten uit de vriezer: ijsblokjes! Nancy verkiest die liefst in grote blokken: “Grote ijsklontjes zijn onmisbaar voor cocktails en mijn geliefde vrijdagavondse amaro-moment. En bovendien: een groot ijsblok smelt minder snel en verwatert je drankje dus ook minder gauw.”

Cielo Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.