Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 18 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Rabarber: gebruik het ook ‘s in hartige gerechten

We kunnen er een complete lofzang aan wijden: rabarber. Al vanaf januari begint de rabarberdrang op te komen. En nu het eenmaal zo ver is en rabarber weer in al haar glorie in de schappen ligt, ligt ‘ie steevast klaar om verwerkt te worden in allerlei zoetigheden. Maar, wist je dat rabarber ook in hartige gerechten een glansrol kan spelen?

Rabarber

De groen-roze stengels behoren immers tot de groentefamilie, alhoewel ze vaak als fruit verwerkt worden. Zoals in deze crumble met pistache, in een cheesecake of in een tompouce.  Werd ‘ie voorheen nog als een ouderwets ingrediënt gezien wat in het vaste repertoire van elke oma zit, tegenwoordig weten we wel beter. Al is ‘t wel handig om te weten hoe de rabarber op z’n allerlekkerst is. Je leest hier hoe je het beste met deze zure groente om kunt gaan.

Oké, zoet dus. Naast de perfecte vulling van baksels leent rabarber zich ook als dankbaar ingrediënt in siroop, cocktails en natuurlijk in compote. Dat rabarber minstens zo lekker is in hartige gerechten, wordt vaak even vergeten. Daarom hebben we wat suggesties voor je op een rij gezet: er zal een nieuwe rabarber wereld voor je opengaan.

Rabarber crumble met pistache
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Hartige gerechten met rabarber

Saus met rabarber

Vinden we het heel normaal om zoete smaken met (wild) vlees te combineren, zoals sinaasappel met eend of cranberries met kalkoen, rabarber zie je minder snel voorbij komen. Terwijl de zoetzure smaken een perfecte combi zijn, zoals in dit recept van Food52.

Rabarber in de soep

Verwerk rabarber eens in een soep met andere groenten. Bieten en rabarber zijn bijvoorbeeld een gouden combi: zoet, zuur mét een flitsend uiterlijk. Voeg daar gember aan toe en je krijgt een soep met een smaak als nooit tevoren.

Rabarber hartig
Bron: Unsplash

Salade met rabarber

Ook lekker: rabarber als zoetzure toevoeging in een salade. Erg lekker in combinatie met een wat sterkere kaas zoals geitenkaas, feta of een blauwschimmel. En wie krijgt dat beter voor elkaar dan Ottolenghi, met dit recept of dit exemplaar van Bon Appétit, met venkel.

Meer hartigs met rabarber

Ook hartig is ‘ie lekker als compote, zoals met buikspek. En wat dacht je van rabarberboter als smaakmaker bij je geroosterde kip? Het recept vind je hier. Ook een hartige taart kan best wat rabarber gebruiken. In combinatie met geitenkaas en tijm bijvoorbeeld.

Of laat je inspireren door het pas geopende Café Beurre in Amsterdam, waar ze burrata met rabarber en chili-wodkaboter serveren. Geniaal toch?

Kortom: genoeg opties om ook ‘s op de hartige toer te gaan.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.