Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 12 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over Indiase paratha (beter dan naan!)

Ken je dat, mensen die aan je vragen wat je favoriete eten is? Als foodie is dat gewoon niet. te. doen. Toch komt de Indiase keuken wel gevaarlijk dicht in de buurt. Gevarieerd, gekruid en echt comfort food: jup, wij zijn fan.

Naan eten we al een tijdje bij onze curry’s, maar vandaag maken we kennis met een ander Indiaas flatbread: paratha.

Paratha werd eeuwen terug al gegeten door Indiase sultans, en zijn nog altijd razend populair in vooral Noord-India, maar ook onder andere Sri Lanka, Bangladesh, Nepal en Pakistan.

Wat is paratha?

Paratha is een samenvoeging van parat, wat ‘laagjes’ betekent, en atta, wat (volkoren)bloem aanduidt. Het is een vorm van ongerezen flatbread, die wordt gemaakt op een enigszins met bladerdeeg vergelijkbare manier: het deeg wordt meerdere keren uitgerold en opnieuw gevouwen, met ghee ertussen. Het brood is dan ook dikker dan bijvoorbeeld chapati.

Fun fact: paratha’s zijn vaak rond, maar hebben soms ook geometrische vormen, onder andere door traditionele vouwtechnieken.

Gevulde paratha

Paratha wordt ‘los’ gegeten, maar wordt vaak ook gevuld. Een bekend gerecht is bijvoorbeeld aloo paratha: aloo betekent aardappel en verwijst naar de spicy aardappelmix waar het flatbread vaak mee wordt gevuld. Ook linzen, paneer en groenten worden vaak door of tussen het deeg gevouwen.

Overigens wordt niet al het paratha-deeg tot laagjes gemaakt; als het deeg gevuld is, wordt dat vaak ook achterwege gelaten. De gebruiken qua deeg en vulling verschillen ook per bevolkingsgroep.

Het deeg wordt  gebakken op een tawa, een soort (stenen) koekenpan waar ook roti op worden gemaakt. Daarna wordt het nog gefrituurd in een klein laagje olie; vandaar de goudbruine kleur.

Hoe wordt het gegeten?

Paratha’s worden vooral gegeten als ontbijt, maar worden soms ook geserveerd bij de thee (en zelfs erin gedipt!). Het wordt vaak gewoon geserveerd met een klontje boter, maar kan ook worden gegeten met bijvoorbeeld chutney, ketchup of raita.

Soms wordt het zelfs als toetje geserveerd, met boter en gekarameliseerde suiker. Wil je!

Heerlijk: 6 x lekkere ideeën met naanbrood

Reageer op artikel:
Alles over Indiase paratha (beter dan naan!)
Sluiten