Leuke tip uit de Indiase keuken: gunpowder is rijk aan proteïne en maakt elk gerecht lekkerder
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Fomkar-mangalekar-rENB3sYrNA0-unsplash.jpg)
Een naam als gunpowder (ofwel: buskruit) klinkt misschien alsof je d’r voorzichtig mee moet zijn – en eerlijk is eerlijk, een lepeltje van dit Zuid-Indiase mengsel geeft inderdaad een explosie van smaak. Maar in plaats van buskruit zit dit poeder boordevol geroosterde peulvruchten, specerijen en umami. En: het is verrassend rijk aan plantaardige proteïnen.
Niet alleen zijn we gunpowder al in het wild tegengekomen in de restaurantscene (bijvoorbeeld bij Kafé Kontrast in Amsterdam in de vorm van ‘gunpowder potatoes’, geïnspireerd op een gerecht van Dishoom in Londen): op TikTok laat @browngirlvegan zien hoe je het maakt. Haar video ging viraal, en wij snappen wel waarom: gunpowder is zo’n smaakbom die je na één keer proeven altijd in huis wilt hebben.
Topper uit de Indiase keuken: gunpowder
Wat is gunpowder precies?
Gunpowder — ook wel podi genoemd — is een droog specerijenmengsel dat veel voorkomt in Zuid-India, met name in de staten Tamil Nadu, Andhra Pradesh en Karnataka. Elk huishouden heeft zo z’n eigen versie, maar de basis is meestal een combinatie van geroosterde linzen (zoals urad dal en chana dal), gedroogde chilipepers, sesamzaad, currybladeren en asafoetida (hing). Alles wordt in een droge pan geroosterd tot geurig, en daarna fijngemalen tot een poeder.
In India wordt gunpowder vaak geserveerd met idli’s (gestoomde rijst-linzenbroodjes) of dosa’s, waarbij je het mengt met ghee of olie tot een soort pittige pasta. Maar je kunt het bij veel meer gerechten eten.
Verse curryblaadjes liggen nu in de supermarkt: hoe smaken ze en waar gebruik je ze voor?
@browngirlvegan DAY 18/20 OF HIGH PROTEIN ASIAN RECIPES: HOMEMADE PROTEIN POWDER (INDIAN GUNPOWDER)❤️🔥 This recipe’s total protein content is 34grams = 15 tablespoons! It’s a great way to supplement additional protein like how you add protein powder to smoothies etc! I do 2-3tbsp per serving which is about 5-7g per serving🙌 Gunpowder – also known as paruppu podi – is a powder made with dry, roasted lentils and spices. It’s traditionally used as a condiment for idlis, dosais and tiffin items. The name “gunpowder” comes from its spicy kick – the flavour is fiery, intense, and addictive😍 Full recipe here: https://browngirlveganeats.com/homemade-protein-powder-indian-gunpowder/ #vegan #veganfood #veganrecipes #plantbased #plantbasedfood #vegantiktok #veganshare #veganfoodshare #indiangunpowder #gunpowder #lentils #indianrecipe #indianfood #homemadeproteinpowder #proteinpowder
Waarom is het zo gezond?
Behalve dat het superveel smaak geeft, is gunpowder ook nog eens voedzaam. De geroosterde linzen zorgen voor een flinke dosis plantaardige eiwitten en vezels, en de specerijen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Perfect dus als je wat extra smaak en voeding aan een maaltijd wil toevoegen — zónder gedoe of sausjes uit een potje.
Zo maak je zelf gunpowder
Een snelle basisversie maak je zo:
Ingrediënten:
- 2 el chana dal (gele spliterwten)
- 2 el urad dal (zwarte linzen zonder schil)
- 1 el sesamzaad
- 4 gedroogde rode chilipepers
- 1 el komijnzaad
- 1 el korianderzaad
- 1 el peperkorrels
- 6 currybladeren (optioneel, vers of gedroogd)
- 1/2 tl asafoetida (hing)
- 1/2 tl zout
- 1 el olie (optioneel, voor malen)
Bereiding:
- Rooster chana dal en urad dal in een droge pan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.
- Voeg dan de chilipepers, peperkorrels, currybladeren, komijnzaad, korianderzaad en sesam toe, en rooster tot alles geurig is.
- Laat kort afkoelen, voeg asafoetida en zout toe en maal alles fijn in een blender of vijzel. Voeg eventueel een eetlepel olie toe voor een iets smeuïgere textuur.
- Bewaar in een luchtdicht potje; het blijft wekenlang goed.
Meer lezen over de Indiase keuken?
- Alles over gulab jamun: je nieuwe favoriete zoete snack uit India
- Een tip voor het avondeten: Indiase kip jalfrezi met gele rijst
- Lekker als lunch: Indiase rösti met appel-kokoschutney