Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Makkelijke recepten 23 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gebakken rijst van de bakplaat

In Nederland durven we rijst nog wel 鈥榥s op de saaist mogelijke manier ooit te bereiden: gekookt in heet water, zonder meer. Zonde, want rijst is zo鈥檔 ingredi毛nt dat met de juiste bereiding in een feestmaal transformeert. Neem nou deze gebakken rijst van de bakplaat: z贸 makkelijk en z贸 lekker. Geef die rijst het voetstuk dat het verdient!

Een van de geheimen van gebakken rijst is dat die het lekkerst is met een restje rest van de dag daarvoor. Die is als het goed is helemaal afgekoeld en daardoor lekker korrelig: perfect om vervolgens een flink oliebad te ondergaan. Nu is anticiperen op wat we de volgende dag zullen eten niet 茅茅n van onze sterkste kanten, dat geven we eerlijk toe. Gevolg: ook ons ontbreekt het soms aan dat ene, cruciale restje.

De oplossing? Kook een grote portie rijst en vries deze in verschillende porties in. Heb je altijd een restje gekookte rijst achter de hand, waarmee je deze goddelijke gebakken rijst van de bakplaat kunt maken. Doen!

gebakken rijst van de bakplaat
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Gebakken rijst van de bakplaat

Verwarm de oven voor tot 230 graden. Plaats een bakplaat met opstaande rand in het midden van de oven.

Neem er een mengkom bij en meng de rijst met het zout, 2 eetlepels sojasaus, de sesamolie en de helft van de gesnipperde ui. Roer goed.

Gebruik ovenwanten om de warme bakplaat uit de oven te halen en spreid het rijstmengsel uit op de plaat. Bak dit 15 minuten in de warme oven.

Verhit ondertussen een scheut neutrale olie op medium vuur en bak er de resterende ui in aan. Doe dit 1 脿 2 minuten, of tot de uien glazig worden.

Voeg nog eens 6 eetlepels olie toe en doe de paddenstoelen, knoflook, gember, 1 eetlepel sojasaus en chilivlokken erbij. Zet het vuur lager en bak nog eens 10 minuten mee, of tot de paddenstoelen mooi zacht zijn.

Haal de bakplaat uit de oven, voeg de gemixte groenten toe en schep alles om. Maak vijf kuiltjes in de rijst, druppel er een beetje olie in en breek de eieren in elk kuiltje. Zet nog eens 6 脿 10 minuten in de warme oven, tot de eiwitten goed gestold zijn.

Klaar om te serveren? Lepel de paddenstoelen met de saus over de bakplaat en maak af met bosui.

gebakken rijst van de bakplaat, perfect voor een praktisch weekmenu
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer gerechten van de bakplaat?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy n贸g lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 馃

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.