Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 4 nov 2022
Leestijd: 5 minuten

Het beste brood van Amsterdam: je haalt het bij deze bakkerijen

Geef je ons een snee brood met roomboter of olijfolie (en vooruit: ook een beetje grof zeezout graag), dan veranderen we spontaan in een dolgelukkig kind dat voor heel even geen verdere aandacht nodig heeft. Althans: dat geldt voor góéd brood, want in de kwaliteit van brood zit veel verschil.

Omdat de bakkerijen in Amsterdam inmiddels oppoppen als croissantjes in de oven, begrijpen we volledig dat je het broodspoor soms even bijster bent. Aangezien goed brood net zo waardevol is als goud: hier haal je het beste brood van Amsterdam.

Het beste brood van Amsterdam: je haalt het bij deze bakkerijen

1. Broodbakkerij Ex

Ben je toevallig in Amsterdam-Noord? Zo ja, geloof ons dan maar dat een tripje langs Broodbakkerij Ex een absolute must is. Zo niet, pak dan onmiddellijk de pont en ga erheen. Want als je weet dat ze naast fijne desembroden ook verslavend lekkere krentenbollen, kimcheese broodjes (yes: met kimchi en kaas dus), brioches en miso-sesambroden hebben, dan weet je eigenlijk al genoeg. Vergeet ook zeker niet een kijkje te nemen bij de lokaal geproduceerde producten en de mooie selectie natuurwijnen.

> Openingstijden Broodbakkerij Ex: dinsdag t/m zaterdag van 08:00 tot 15:00 uur. 

Waddenweg 10, Amsterdam

2. Levain et Le Vin

Florence van Limburg Stirum snapt waar het om draait in het leven: goed brood en goede wijn. Ze is afkomstig uit het Franse Montpellier en wilde het Franse gevoel naar Amsterdam halen. Het resultaat?

Een charmante bakkerswinkel in Amsterdam-West met niet alleen de mooiste zuurdesembroden, brioches, galettes en focaccias, maar ook nog eens versbelegde exemplaren, de ultieme cannelé en een rits hedendaagse natuurwijnen. Als dat geen goeie combinatie is, weten wij het ook niet meer…

> Openingstijden Levain et Le Vin: dinsdag t/m donderdag van 08:30 tot 17:00 uur, op vrijdag van 08:30 tot 18:00 uur, op zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00 uur. 

Jan Pieter Heijestraat 168, Amsterdam

3. Gebroeders Niemeijer

Stevige pavés, baguettes en petits pains: dat is wat je kunt verwachten als je voor de toonbank van de inmiddels iconische Gebroeders Niemeijer staat. Zoals het Franse bakkers betaamt, bakken ze hier de lekkerste gist-, desem- en notenbroden. En oh ja: haal er meteen ook een paar croissantjes. Die kwamen een tijd geleden namelijk als topexemplaren naar voren in de Culy-croissant-contest.

> Gebroeders Niemeijer is geopend van dinsdag t/m zondag. Check de website voor de exacte openingstijden. 

Nieuwendijk 35, Amsterdam

4. Le Fournil de Sébastien

De broden van klassieke Franse bakkerij Le Fournil de Sébastien grenzen zó dicht aan de perfectie, dat we er een heel boek over zouden kunnen schrijven. Al doen we dat toch maar niet, want eigenlijk kunnen we onze liefde in één zin samenvatten: ga erheen en proef hun sublieme zuurdesem baguettes. Een onmisbare toevoeging wanneer het gaat om het beste brood van Amsterdam.

> Openingstijden Le Fournil de Sébastien: van maandag t/m zaterdag van 7:00 tot 19:00 uur.

Olympiaplein 119, Amsterdam

5. Fort Negen

In één keer waren ze er en inmiddels is het alsof ze er altijd al zijn geweest: Fort Negen in Amsterdam-West. Naast het feit dat ze de cruffin op de kaart hebben gezet in Amsterdam, kun je ook hier terecht voor het beste brood van Amsterdam. Denk aan zuurdesembaguettes, boeren speltbroden en brioches, maar vooral ook aan elke dag weer nieuwe specials. Reden genoeg dus om steeds opnieuw een tripje richting deze bakkerij in Amsterdam te plannen.

> Openingstijden Fort Negen: maandag t/m zaterdag van 08:00 tot 18:00 uur, zondag van 08:30 tot 17:00 uur.

Jan Evertsenstraat 31, Amsterdam

6. Ulmus Bakkerij

Sinds de bakkers van Ulmus niet alleen voor horeca-ondernemingen, maar ook voor particulieren broden ging bakken, werd Ulmus al héél gauw ontdekt door de Amsterdammers. Hun city loaf is inmiddels erg populair, maar ook hun brioche- en stokbroden zijn geweldig. Om de hoek van Fort Negen trouwens, dus combineer de twee bakkerijen zeker even voor een ultieme beste-brood-van-Amsterdam-trip.

> Check de Instagram pagina van Ulmus Bakkerij voor de openingstijden.

Cabralstraat 7, Amsterdam 

7. Stadsbakkerij As

Restaurant As was – naast een heel fijne plek voor verfijnde gerechten en topwijnen – één van de beste bakkerijen van de stad. Nadat het restaurant ging sluiten, opende het haar eigen bakkerij, waar je godzijdank nog steeds het beste brood van Amsterdam kunt vinden.

Pal naast restaurant VRR vind je hier ook nog ‘s een hoop andere hartige en zoete hoogtepunten. Of zoals ze het zelf zeggen: desem en alles wat goed met brood samengaat.

> Openingstijden Stadsbakkerij As: dinsdag t/m zaterdag van 09:00 tot 16:00 uur.

Conradstraat 471, Amsterdam

Kometen Brood Café

Pas enkele jaren geleden begon Lard vanuit de gang van zijn huis in Tuindorp Oostzaan zelfgemaakte broden te verkopen aan z’n buren. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een bakkerij met café aan de Korte Papaverweg, eveneens in Amsterdam-Noord. Je haalt er baguettes, klassieke batards, maar ook een crolus (croissant x bolus, je snapt ‘m) en erg lekkere focaccia’s.

> Openingstijden Kometen Brood Café: dinsdag t/m zondag van 08:00 tot 15:00 uur.

Korte Papaverweg 17, Amsterdam

De eerste broodsommelier van Amsterdam

Helemaal bijzonder is Restaurant Wils: het eerste restaurant in Amsterdam met een broodsommelier. Bakker Maxim Rolvink – om precies te zijn – tovert in de zaak de mooiste artisanale zuurdesembroden op open vuur. Bij Wils kun je er zeker van zijn dat de broden helemaal passen bij de gerechten die er geserveerd worden, en dat klinkt als muziek in onze oren…

Hongerig naar meer brood?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.