Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 26 sep 2020

Brood is goud: bij deze bakkerijen haal je het beste brood van Amsterdam

Geef je ons een snee brood met roomboter of olijfolie (en toe dan: ook een beetje grof zeezout graag), dan veranderen we spontaan in een dolgelukkig kind dat voor heel even géén verdere aandacht nodig heeft. Althans: dat geldt voor góéd brood, want in de kwaliteit van brood zit veel verschil. Gelukkig vult onze hoofdstad zich steeds meer met steengoede bakkers, die begrijpen dat goed brood net zo waardevol is als goud… Hier haal je het beste brood van Amsterdam!

Hier haal je het beste brood van Amsterdam

1. Broodbakkerij Ex

Ben je toevallig in Amsterdam-Noord? Geloof ons dan maar dat een tripje langs broodbakkerij Ex een absolute must is. Want als je weet dat ze naast fijne desembroden ook degelijke krentenbollen, kimcheese broodjes (yes: met kimchi en kaas dus) en brioche hebben, dan weet je eigenlijk al genoeg.

> Openingstijden bakkerij Ex: woensdag t/m zaterdag van 08:30 tot 16:30 uur. 

Waddenweg 10, 1025 PV Amsterdam

2. Levain et Le Vin

Florence van Limburg Stirum snapt waar het om draait in het leven: goed brood en goede wijn. Ze is afkomstig uit het Franse Montpellier en wilde het Franse gevoel naar Amsterdam halen. Het resultaat? Een charmante bakkerswinkel in Amsterdam-West met niet alleen de mooiste zuurdesembroden, brioches, galettes en focaccias, maar ook nog eens een rits hedendaagse natuurwijnen. Als dat geen goeie combinatie is, weten wij het ook niet meer…

> Openingstijden Levain et Le Vin: dinsdag t/m vrijdag van 08:30 tot 18:00 uur, op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. 

Jan Pieter Heijestraat 168, 1054 ML Amsterdam

3. Gebroeders Niemeijer

Stevige pavés, baguettes en petits pains: dat is wat je kunt verwachten als je voor de toonbank van de Gebroeders Niemeijer staat. Zoals het Franse bakkers betaamt, bakken ze hier de lekkerste gist-, desem- en notenbroden. En oh ja: haal er meteen ook een paar croissantjes. Die kwamen een tijd geleden namelijk als topexemplaren naar voren in de Culy-croissant-contest.

> Gebroeders Niemeijer is geopend van dinsdag t/m zondag. Check de website voor de exacte openingstijden. 

Nieuwendijk 35, 1012 MA Amsterdam

4. Le Fournil de Sébastien

De broden van Franse bakker Le Fournil de Sébastien grenzen zó dicht aan de perfectie, dat we er een heel boek over zouden kunnen schrijven. Al doen we dat toch maar niet, want eigenlijk kunnen we onze liefde in één zin samenvatten: ga erheen en proef hun sublieme zuurdesem baguettes.

> Openingstijden Le Fournil de Sébastien: van maandag t/m zaterdag van 7:00 tot 19:00 uur.

Olympiaplein 119, 1077 CW Amsterdam

5. Zuurdesem van Entrepot

Entrepot is één van onze favoriete restaurants in Amsterdam, en dat komt vast en zeker mede door hun huisgemaakte zuurdesembrood. Het goede nieuws: ze verkopen de broden ook gewoon voor wie wil, en wij kunnen alleen maar zeggen: doen.

> Openingstijden Entrepot: het zuurdesembrood van Entrepot is van woensdag tot en met maandag te koop bij het restaurant tussen 13:00 en 23:00 uur. 

Entrepotdok 8, 1018 AD Amsterdam

6. Ulmus

Sinds de bakkers van Ulmus niet alleen voor horeca-ondernemingen, maar ook voor particulieren broden ging bakken, werd Ulmus al héél gauw ontdekt door de Amsterdammers. Hun city loaf is inmiddels erg populair, maar ook hun brioche- en stokbroden zijn goddelijk lekker.

> Het brood en banket van Ulmus is te bestellen via de website en op woensdag, vrijdag en zaterdag af te halen tussen 11:00 en 15:00 uur bij de Espressofabriek in het Westerpark.

Pazzanistraat 39, 1014 DB Amsterdam

7. Restaurant As

Restaurant As is – naast een heel fijne plek voor verfijnde gerechten en topwijnen – één van de beste bakkerijen van de stad. Lees: hun knapperige zuurdesembrood komt niet alleen in hun eigen restaurant op de plank, maar ook in 30 andere restaurants (waaronder De Kas en Scheepskameel). Dat zegt genoeg! Het leuke is dat je de broden ook gewoon zelf kunt afhalen, precies zoals je dat bij de bakker om de hoek zou doen.

> De broden zijn af te halen bij restaurant As van dinsdag t/m vrijdag tussen 11:00 en 14:00 uur.

Prinses Irenestraat 19, 1077 WT Amsterdam

De eerste broodsommelier van Amsterdam

Helemaal bijzonder is Restaurant Wils: het eerste restaurant in Amsterdam met een broodsommelier. Bakker Maxim Rolvink – om precies te zijn – tovert in de zaak de mooiste artisanale zuurdesembroden op open vuur. Bij Wils kun je er zeker van zijn dat de broden helemaal passen bij de gerechten die er geserveerd worden, en dat klinkt als muziek in onze oren…

Meer met brood?

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Brood is goud: bij deze bakkerijen haal je het beste brood van Amsterdam
Sluiten