Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 8 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Edamame op 3 verschillende (Japanse!) manieren uit Vegan JapanEasy

De Japanse keuken, dat is toch vooral tonijn, wagyu en eieren? Niet als het van Tim Anderson afhangt. In Vegan JapanEasy laat hij zien dat de Japanse keuken de perfecte uitvalsbasis is voor spannende vegan gerechten. Krachtige Japanse smaakmakers zoals miso, shiitake en ponzu vormen het uitgangspunt, zoals in deze gepimpte edamame.

Tim: “Edamame zijn altijd lekker – met je handen pakken, pellen en eten is leuk en verslavend – maar de boontjes hebben van zichzelf weinig smaak. Meestal worden de boontjes op smaak gebracht met alleen een beetje zout. Dat is lekker maar ook een beetje saai, vind je ook niet?

Ik bedoel, het komt erop neer dat je gezouten bonen eet. Echt, het klinkt als iets wat een zwerver uit een stripverhaal zou eten. Maar met deze smaakideeën kun je je saaie edamame eenvoudig omtoveren tot SUPER SOJA POWER PEULEN.”

gepimpte edamame uit vegan japaneasy
Bron: Vegan JapanEasy

‘Pimp je edamame’ uit Vegan JapanEasy

Driedubbele-sesam:

Drie keer sesam – wit, zwart en olie – versterkt de subtiele notensmaak van de sojaboontjes, waardoor ze echt zo’n snack worden waar je niet van af kunt blijven.

Roer het witte en zwarte sesamzaad en het zout door elkaar. Kook de bevroren edamame in 2 tot 3 minuten gaar en giet ze af. Schep ze meteen door het sesamzaad-zoutmengsel en de sesamolie.

Chili-ponzu:

Als je een korte spanningsboog hebt, is dit de edamame die je zoekt. De boontjes zijn heel pittig, dus ze zijn in ieder geval niet saai. Vermijden als je last hebt van brandend maagzuur!

Zet alle afgemeten smaakmakers klaar. Kook de bevroren edamame in 2 tot 3 minuten gaar en giet ze af. Schep ze meteen door de smaakmakers.

‘Cheese & onion’:

Van edamame blijf je zonder dat je het door hebt eten, net als chips – en dat inspireerde me tot het maken van deze ‘cheese & onion’-edamame, die verrassend eenvoudig en belachelijk lekker is.

Maal de edelgistvlokken fijn tot een poeder en vermeng dit met het uienpoeder en zout. Kook de bevroren edamame in 2 tot 3 minuten gaar en giet ze af. Schep ze meteen om met de smaakmakers. Laat een paar minuten rusten en dien op; de stoom van de edamame zorgt voor nog meer uiengeur.

cover Vegan JapanEasy

Vegan JapanEasy is online te koop voor € 25,95

Culy ontdekt… tsukémono: de Japanse manier van inleggen met een pickle pers

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.