Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 6 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Verse Hollandse Nieuwe gekocht? Dit kun je er nog meer mee doen

Voor een verse Hollandse Nieuwe kun je ons ‘s nachts wakker maken. En hoewel een klassieke haring van de staart wat ons betreft nooit verveelt, dagen we je toch uit eens wat anders te maken met deze populaire vis. We durven te wedden dat je sommige van deze haring-recepten nooit eerder at.

Haringtartaar

Tonijntartaar is hartstikke lekker, maar waarom zou je de tonijn – die sowieso allesbehalve duurzaam is – niet eens vervangen door een verse haring? Je kunt eindeloos combineren: maak een Japanse tartaar met kewpie mayonaise, wasabi en yuzu of een Hollandse variant met zeekraal en lamsoor.

Wat maakt Japanse Kewpie mayonaise zo bijzonder?

Haring
Bron: chudo2307 via Adobe Stock

Haring ceviche

Ceviche is waanzinnig lekker en gaat hand in hand met een vette haring. De subtiele zuren van een ceviche maakt de haring lichter van smaak en perfect als voorgerecht. Wedden dat je gasten verbluft zullen zijn?

Zelf een killer ceviche maken? Zo doe je dat!

Haring
Bron: Unsplash

> Naar het recept: broodje haring ceviche

Haring met sambal

Een haring van de staart kan soms wel wat pit gebruiken. Leuk die uitjes en zuur, maar voor een echte kick willen we wat extra’s hebben. Met een flinke lepel sambal kom je al snel aan je trekken. Het allerlekkerste is natuurlijk verse sambal met flink veel uien, maar een pot uit de winkel van goede kwaliteit zal het werk ook doen.

Van aardbeien tot trassie: dit zijn de leukste sambals van kleine makers op een rijtje

Sambal
Bron: Yessi via Adobe Stock

Broodje haring deluxe

Met een broodje haring is niks mis. Soms heb je niks meer nodig dan een klef kadetje dat zo lekker weghapt. Wil je toch wat specialers? Dan prop je een broodje haring toch gewoon vol met gerookte mayo, appel, radijs, aardappelschijfjes, bosui en gefrituurde uitjes. Onweerstaanbaar!

broodje haring deluxe
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar het recept: broodje haring deluxe met gerookte mayo en aardappel

Haringsalade

Een salade is een perfecte drager voor Hollandse Nieuwe. Deze frisse bulgursalade met haring is ideaal als voorgerecht of als lunch en een van onze favoriete haring recepten. Hij is lekker fris door de citroen, appel en dille: zomer op je bord!

Bulgursalade met haring recept
Bron: Culinea

> Naar het recept: Frisse bulgursalade met haring, biet en appel

Ingelegde haringrecepten

Hate it or love it: rolmops wordt al decennialang gegeten in Nederland. De in zuur gelegde vis zie je vaak terug op feestjes of eet je op een broodje. Oorspronkelijk komt deze snack uit Zweden waar ze het nog veel langer eten dan hier én waar het een nationaal gerecht is geworden.

Ingelegde haring maak je gemakkelijk zelf. Het voordeel hiervan is dat je zelf de zuurtegraad bepaalt en je smaakmakers naar keuze kunt kiezen. Spoel de haring goed af en leg ‘m tenminste 30 minuten in koud water. Snijd de haring in stukjes, leg in een weckpot en giet er een mengsel van azijn en water op. Na 24 uur kun je ‘m al eten, maar veel langer bewaren kan ook.

Haring in het zuur
Bron: Unsplash

Gefrituurde haring

Van Japanners kunnen we nog heel veel leren. Tempura (het frituren van een product nadat je het door een luchtig beslag hebt gehaald) is immens populair en waarom zou je dat niet met een haring doen? Haal ‘m door een luchtig tempurabeslag, even frituren en je hebt een heerlijke snack.

Klassieke fish & chips

Meer vis-inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.