Redactie
Redactie Inspiratie 26 mei 2013
Leestijd: 2 minuten

Waar komt wasabi eigenlijk vandaan?

Wasabi kennen we allemaal wel uit de kleine plastic zakjes en tubes bij de Japanner, vergezeld door sushi, sashimi en sojasaus. Lekker pittig en vooral vol van smaak is het een bekende smaakmaker uit de Aziatische keuken. Maar, wat is het precies en waar komt het eigenlijk precies vandaan? Culy zocht het voor je uit.

Wat is wasabi precies?

Wasabi is een groene, pittige pasta, gemaakt van de Japanse wasabia japonica-wortel welke veel weg heeft van de mierikswortel. De wortel heeft een pastel-groene kleur en is scherp en vol van smaak. De wasabi-pasta wordt meestal in tubes verkocht en is zo populair door de pittige smaak die in tegenstelling tot bijvoorbeeld pepers niet lang blijft hangen.

Grappig om te weten is dat de de meeste wasabi die wordt gekocht, niet gemaakt wordt van de echte wortel doordat deze erg gevoelig is voor bederving en vrij lastig te groeien is. In plaats van wasabia japonica wordt er bij vele varianten gebruik gemaakt van een mengsel van mierikswortel, mosterd, radijs en bladgroen. Alleen de betere Japanse restaurants (Yamazato in het Amsterdamse Okura hotel bijvoorbeeld) serveren de échte wasabi.

Wasabi

Waar komt het precies vandaan?

Ja, wasabi komt inderdaad uit Japan, maar hoe kwam men er achter dat de wortel eetbaar is? Een aantal eeuwen geleden ontdekte een groep Japanners de wortel en begon het als smaakmaker bij zalm en rundvlees te eten. Later begonnen ze ook de blaadjes en steeltjes te gebruiken, en dan met name om ze in te leggen en vervolgens te eten als groente.

Om wasabi te groeien is er niet alleen vruchtbare grond nodig, maar is het ook van groot belang dat er genoeg koud en zuiver water is met precies de goede hoeveelheid mineralen. Dit maakt het groeien van wasabi erg moeilijk en is er maar een beperkt aantal gebieden in Japan waar de wortel kan groeien.

Drie jaar geleden begon de Britse boer Tom Amery als eerste in Europa met het ontwikkelen van wasabi. Ondanks de lastige voorwaarden die gepaard gaan met het goedje slaagde Amery er vorig jaar al in zijn eerste lading te oogsten en is zijn bedrijfje The Wasabi Company druk bezig met de groei en verkoop van de wasabi-wortel. Het bedrijfje is zelfs zo succesvol in het vinden van de perfecte methode dat het nu al levert aan verschillende hoogstaande restaurants in Groot-Brittannië en particulieren. Bestellen is dan ook mogelijk via hun website (ook naar Nederland!).

Waar wordt het voor gebruikt?

Hoewel wasabi bekend staat in combinatie met sushi en sojasaus, wordt het in tal van andere gerechten gebruikt. Combineer het eens met rosé gebraden rundvlees zoals Rosbief, of een mooi stukje biefstuk. Wat dacht je van wasabi-boter? Of nog beter: door witte rijst bij een curry, stoof of groenteschotel? Een andere bekende toepassing is in combinatie met creme fraîche als dip bij (rauwe) groenten, vlees of vis.

Sushi2

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.