Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 13 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Van aardbeien tot trassie: dit zijn de leukste sambals van kleine makers op een rijtje

Voor een goede sambal mag je ons altijd wakker maken. Onze voorraadkasten en koelkasten puilen uit van alle verschillende soorten sambal die we hebben staan. Is dat slecht? Absoluut niet. We delen met alle liefde onze favoriete sambal(maker)s zodat jij ook thuis kunt genieten van onze lievelingssambals.

6x leuke sambals op een rijtje

Oma’s Sambal Papaya

Deze sambal met papaya (!) is niet voor de vuurvreters onder ons. Deze sambal is namelijk juist lekker fris en een tikkie zurig. Perfect voor bij een stukje vis of als losse dip bij wat groentes. Oma’s sambal is niet altijd verkrijgbaar, de sambal wordt namelijk in kleine oplages gemaakt zodat de smaak en kwaliteit optimaal blijft.

Liggend beeld Sambal Badjak
Bron: Harold Pereira

Sambal Opa Co

De vader van sterrenchef Syrco Bakker duikt maar al te graag in zijn Hollandse keuken om sambal te maken. De kennis die hij daarvoor nodig heeft, leerde hij van zijn Indische schoonmoeder. Opa Co weet daardoor precies hoe je op een traditionele manier sambal maakt en combineert de lekkerste ingredienten tot een dieprode sambal met een mildpittige smaak waarin je de trassie en limoenblad goed terugproeft.

De vader van sterrenchef Syrco Bakker maakt de lekkerste sambal (Sambal van Opa Co)

Nona Pedis

De makers van Nona Pedis (bekend van Toko Pedis in Utrecht) vonden het aanbod aan sambals in de winkel nogal teleurstellend (en wij ook!). Ze besloten hun eigen ambachtelijke sambal te maken, in smaken als klapper (jonge kokos), limoen en sambal peteh. Nona Pedis betekent letterlijk pittig meisje in het Indonesisch. De sambalproducenten hebben als ultieme doel om authentieke en smaakvolle Indonesische sambals te maken. Nou, dat is wat ons betreft meer dan goed gelukt!

Nona Pedis maakt de lekkerste ambachtelijke (en Utrechtse!) sambal

Sanne’s Teringhete Sambal

Sanne is de trotse eigenaar van Sanne’s Tering Hete Sambal. Tijdens de COVID-periode startte Sanne met het maken van sambal en binnen de korste keren groeide het uit tot een regelrechte hit. Ze maakt haar sambal exclusief met pepers uit Nederland, want duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij deze sambalmaker.

Sambal van Ron Blaauw

Sterrenchef Ron Blaauw heeft met twee Indonesische restaurants de Indonesische keuken volledig omarmd. Een goede sambal mag daar natuurlijk niet bij ontbreken. In zijn restaurants staan grote potten met sambal die naar hartelust opgeschept kunnen worden. Toen de vraag naar zijn sambal alleen maar groter werd, was het een kleine stap om deze ook in kleine potjes voor thuis aan te bieden.

Aardbeiensambal van Specerijenberg

Sambal met aardbei? Wij moesten ook even goed kijken toen we dit lazen, maar het bestaat echt en is een bekend fenomeen in samballand. De aardbeisambal moet het niet van zijn spicyness hebben en lijkt daardoor meer op een chutney. De zoetige sambal is overheerlijk bij visgerechten (maar ook op een broodje of over vanille-ijs!) en een ideale instapsambal voor mensen die liever niet te pittig willen eten.

Meer sambalinspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.