Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 22 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over lamsoren: de ziltige groente die niks met lammetjes te maken heeft

Er ontstaat zelden zoveel verwarring dan wanneer lamsoren op het menu staan. Waar menig restaurantbezoeker verschrikt mini-oortjes van een onlangs in de wei huppelend diertje verwacht, is het tegenovergestelde waar. De ziltige groente is namelijk een heldergroen plantje met een heerlijk zachte structuur.

Eentje die wij het liefst elke dag willen eten.

Alles over de groene zeegroente genaamd lamsoren

Bovengenoemde kwestie mag dan verwarrend zijn, we maken het nóg iets ingewikkelder: ook al worden lamsoren onder die naam verkocht, de daadwerkelijke plant heet toch echt zeeaster. De échte lamsoor is namelijk een plant die ook een ziltige grond nodig heeft en met paarse bloemen hele gebieden kan bedekken. Maar plottwist: deze originele lamsoor is dus helemaal niet eetbaar.

Zeeaster en zulte

Zeeaster – Latijnse naam aster tripolium – heeft hoogstwaarschijnlijk de naam lamsoren gekregen door de vorm van de blaadjes én het feit dat schapen er dol op zijn. En geef ze eens ongelijk: het is namelijk onmogelijk om er niet van te houden. In Zeeland kun je zeeaster of lamsoren ook nog ‘s vinden onder de naam zulte. Volg je ons nog?

Waar vind je het?

Zeeaster of lamsoren zijn een echte kustplant. Ze groeien dan ook zij aan zij op de vloedlijn met andere zeeplanten zoals zeekraal – nog zo’n lekkere groente. In Nederland is dat bijvoorbeeld in het deltagebied, op de Waddeneilanden en aan de Waddenkust. Lamsoren worden voornamelijk in het voorjaar en het begin van de zomer geoogst. Zoals meerdere planten uit de sterfamilie heeft ook de zeeaster opvallende bloemen, deze keer lila of paars.

Lamsoren bereiden

Rauw of geblancheerd, het kan allemaal. Serveer je het rauw, dan is het te vergelijken met de ziltige versie van een wortel, ga je voor geblancheerd – onze favoriet – dan is het te vergelijken met de wat dikkere versie van spinazie en de smaak van zeekraal.

Gebruik de groente niet overdadig, maar subtiel. Vervang de zeekraal in deze garnalenpasta eens voor lamsoren of doe hetzelfde bij deze omelet met zeewierboter. Ook aan te raden: deze gnocchi met witte asperges, maar dan met lamsoren in plaats van spinazie.

Meer over zeegroente:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.