Redactie
Redactie Inspiratie 11 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Zelf een killer ceviche maken? Zo doe je dat!

Onlangs schreven we al over het geheim achter elke ceviche, namelijk tijgermelk. Maar hoe maak je nu zelf een killer ceviche? 

Ceviche is een van oorsprong Peruaans gerecht dat de laatste tijd onwijs populair is geworden over de hele wereld. Het gerecht bestaat uit rauwe vis, gemarineerd in de zogenaamde tijgermelk (een mengsel van onder andere limoen, peper en knoflook). Door de marinade op basis van limoen of citroen gaart de vis een beetje en ontwikkelt de smaak zich optimaal.

Welke vis gebruik je voor ceviche?

Het maken van een ceviche begint natuurlijk bij het hoofdingrediënt: de vis. In een artikel op NRC.nl vertelt Janneke Vreugdenhil over ceviche-koning Martin Morales die vis opdeelt in stevigheid. Zo zijn er de zachte vissoorten (mul, wijting en makreel), halfzachte (zeebaars, heilbot, tong, tonijn, snapper en zalm) en stevige (zeeduivel, heek en kabeljauw).

Afhankelijk van de stevigheid van de vissoort moet je de vis een bepaalde tijd garen in de marinade. Hoe steviger de vis, des te langer. Zo kan een zeeduivel vier à zes minuten baden in de tijgermelk, tonijn twee à vier minuten en makreel één à twee minuten.

Tot slot kun je ook ceviche maken van rauwe coquilles, lichtgegaarde garnalen of gestoofde octopus. Bij die laatste twee is de vis echter niet helemaal rauw meer, maar gedeeltelijk of helemaal gegaard.

Je kunt dus zo’n beetje elke vis gebruiken, maar welke soort je ook gebruikt, het belangrijkst is dat hij zo vers mogelijk is en net uit de koelkast komt.

Smaakmakers

Om het gerecht op smaak te brengen gebruik je natuurlijk de eerder genoemde tijgermelk, maar ook extra kruiden als peterselie en groenten als zoete aardappel en maïs zijn heerlijk.

Kijk met name naar de vissoort en baseer hierop je smaken en andere ingrediënten. Let wel: less is more!

Serveer je gerecht zo snel mogelijk, zodat de smaken vers blijven en de vis niet te veel door gaart.

ceviche tijgermelk

Meer over ceviche:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.