Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 28 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Dit is waarom je eens wat vaker ceviche zou moeten maken

Ceviche eten is als de Fata Morgana op een tropisch hete dag. Het Peruaanse gerecht is fris, verkwikkend en heeft de perfecte balans tussen zout, zuur en pittig. Én het is ook nog eens gezond. Toch vinden veel mensen het een tikkie spannend om zelf te maken. Nergens voor nodig, volgens cevichemaster Katinka Lansink Dodero. Je maakt het namelijk binnen 10 minuten en er komt niet eens een pan aan te pas!

Voor de half-Peruaanse Katinka Lansink Dodero is ceviche een vast onderdeel van haar dieet. Onder de naam Cevicheceviche geeft ze workshops aan mensen die dit Peruaanse gerecht ook zo fantastisch lekker vinden. In haar kookboek ‘Mi Casa Peru‘ vind je ook de mooiste recepten voor dit en meer gerechten uit Peru.

Voor Culy deelt ze een stukje cevichegeschiedenis én hoe je zelf de lekkerste ceviche maakt. Want omdat dat zo simpel en zo gruwelijk lekker is, vinden we dat iedereen eens wat vaker zou moeten doen.

Waar komt ceviche vandaan?

Latijns-Amerika is een veelzijdig continent met allerlei klimaten en een grote rijkdom aan ingrediënten en gerechten. De bekendste gerechten uit de 20 landen zijn Peruaanse ceviche, Venezuelaanse en Colombiaanse arepa’s, empanada’s uit diverse landen en Mexicaanse taco’s. Maar ceviche is toch wel het gerecht wat wereldwijd het meest omarmd en geadopteerd is. Met de Peruaanse signature dish op je bord is het altijd zonnig. En – mooi meegenomen – het is ook nog eens heel gezond.

Zelf ceviche maken
Unsplash

Of je vis lust

Een oude grote beschaving ver voor de Inca’s, de Moche, woonde aan de Peruaanse noordkust en leefde voornamelijk van de visserij. Zij aten de verse vangst zonder die te fileren en marineerden deze in tumbo (familie van de passievrucht) en zout. Toen de Inca’s kwamen, gingen zij over op het marineren in chicha, Peruaans gefermenteerd maïsbier.

Dit veranderde toen de Spaanse veroveraars citrusvruchten en uien meebrachten uit Europa. Vanaf dat moment werd de ceviche gemarineerd in sap van eerst Sevillasinaasappels en later van limoenen en werden er uien aan toegevoegd. Dit markeert de geboorte van ceviche zoals wij die nu kennen.

Wat is tijgermelk?

De ‘leche de tigre’ oftewel de tijgermelk is de marinade waarin de vis gaart. Door de samenstelling aan ingrediënten heeft het een melkachtige kleur. Het tijgerdeel is niet zoals vaak gegrapt wordt omdat de Inca’s het dronken voor ze tegen tijgers vochten. Er zijn geen tijgers in Latijns-Amerika..

Het geeft tijgerpower omdat het heel goed voor je weerstand is, het een perfect anti-katermiddel is en.. jawel, het is een afrodisiac. In Peru kun je shotjes bestellen om vervolgens naar huis te rennen.

Het geheim achter elke goede ceviche: tijgermelk

Ceviche maken klassiek
Adobe Stock

Wat is ceviche precies?

Ceviche bestaat doorgaans uit verse rauwe witvis of zeevruchten, zoals zeebaars of garnalen, gemarineerd in een licht pittige marinade op basis van citrusvruchten, meestal gemaakt met limoensap. Door de zuurgraad van de marinade ‘kookt’ de vis, waardoor deze een stevige textuur krijgt en extra fris van smaak wordt.

De klassieke ceviche – ceviche clásico – wordt geserveerd met uien, maïs en zoete aardappelen. Het lijkt ingewikkeld, maar als je het eenmaal gemaakt hebt blijft het heel simpel te zijn. Ik noem dat tijdens workshops daarom de de 2×5 minuten-methode!

Wanneer en wat drink je bij ceviche?

De lunch is in Peru de hoofdmaaltijd met ceviche als eerste gang of als hoofdgerecht. Je krijgt altijd een royale (lees: Peruaanse) portie. Combineer de ceviche met een koud drankje om de verfrissende smaken van de ceviche aan te vullen. In Peru is een licht biertje populair, voor wijnliefhebbers is een crémant of een frisse witte wijn zoals Albariño perfect of een alcoholvrije Pellegrino.

Neem vervolgens de tijd en geniet ervan! Ceviche is bedoeld om langzaam van elke hap te genieten en de smaken zich in je mond te laten ontvouwen. Buen provecho!

Katinka’s recept voor klassieke ceviche

Dit recept voor de klassieke Peruaanse ceviche – ceviche clasico – maak je in 2 x 5 minuten. En we geloven dat je nu geen enkele reden meer hebt om dat níet te doen:

Makkelijker dan je denkt: klassieke Peruaanse ceviche maken (in 2 x 5 minuten!)

Ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.