Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 7 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom heet pindakaas geen pindaboter (en kunnen we een naamswijziging aanvragen)?

Pindakaas staat zonder twijfel in ons rijtje van favoriete producten óóit. Of je het nou gewoon lekker op je boterham smeert of er een geurige saus van maakt voor je noodles: we kunnen er geen genoeg van krijgen. Toch vragen we ons regelmatig af waarom pindakaas geen pindaboter of pindapasta heet, aangezien dit product in eerste instantie maar weinig te maken heeft met kaas. Culy zocht het voor je uit!

Amerikaans broodbeleg

Laten we ten eerste voorop stellen dat pindakaas helemaal geen Nederlands product is. We zijn allemaal bekend met de iconische reclames van Calvé en we brengen graag met regelmaat een bezoekje aan de Pindakaaswinkel. Toch zijn zij allemaal niet de bedenkers van dit populaire broodbeleg.

Pindakaas werd namelijk voor het eerst gemaakt in 1893 door John Harvey Kellogg – precies ja, die van de ontbijtgranen. Er was rond die tijd een pindaoverschot en er daarvan werd destijds veel pindaolie gemaakt. De pasta die hier van overbleef werd toen als broodbeleg verkocht zodat kinderen en ouderen dit makkelijk konden eten. De Amerikanen noemden dit dan ook peanut butter, omdat de substantie wat weghad van smeerboter.

Pindakaas in de spotlights: 6x de lekkerste gerechten met pindakaas

Doppinda
Bron: oxxyzay via Adobe Stock

Pienda-dokoen

De naam pindakaas bestond al ver voordat het smeerbare broodbeleg zijn intrede maakte in Nederland. In Suriname maakten ze rond 1700 namelijk al massieve blokken van fijngestampte pinda’s. Deze sneden ze vervolgens in plakken voor op brood- net zoals plakken kaas dus – en noemden ze dat pienda-dokoen.

Toen in 1783 Duitse zendelingen naar Suriname kwamen, maakten zij een woordenlijst met daarop vertalingen van Surinaamse woorden. Pinda-dokoen werd toen vertaald als pinda-käse. Dit werd toen later in het Nederlands vertaald naar pindakaas. Het duurde trouwens nog wel een hele tijd voor dit product in Nederland terecht kwam.

Je pindakaas goed roeren zonder spierballen? Deze hack is briljant!

de lekkerste gerechten met pindakaas - is pindakaas goed voor je? stock pexels
Bron: Pexels

Pindaboter

Na de tweede wereldoorlog kwamen de Amerikaanse potten met pinda-broodbeleg naar Europa. Het werd toen door de Franse gebroeders Calvé naar Nederland gebracht, omdat ze gingen samenwerken met een Nederlandse oliefabriek. Ze gebruikten pinda’s namelijk al om olie van te maken en besloten toen om ook in Nederland broodbeleg te gaan maken met de overblijfselen van deze olie. En zo ontstond dus het goedje dat wij tegenwoordig kennen als pindakaas.

Maar waarom werd deze pindakaas dan geen pindaboter genoemd, net zoals de Engelse benaming? Dat komt omdat boter in Nederland een beschermde titel was. Er bestond in die tijd namelijk een heuse boterwet, die stelde dat alleen echte roomboter de naam boter mocht dragen. En daarom kozen we toen toch maar voor de oude Surinaamse benaming van dit broodbeleg.

Recepten met pindakaas:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.