Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 25 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Broodje haring-ceviche (van Sjefietshe)

Een broodje haring bereiden is geen hogere wiskunde, maar hoe til je de snack naar een hoger niveau? Laat dat maar over aan de mannen van Sjefietshe, die wel weten hoe ze lekkere happen met vis op tafel moeten zetten. Dit ceviche-achtige gerecht bevat alle onderdelen van een broodje haring, maar ziet er een stúk chiquer uit.

Restaurant Sjefietshe is die toffe hotspot in Amsterdam waar je wordt getrakteerd op opwekkende smaken en verrassende ingrediënten. Het is bijna onmogelijk om daar niet vrolijk van te worden.

Hetzelfde geldt voor hun nieuwe kookboek, waarin ze hun recepten prijsgeven voor heerlijke ceviche, maar ook voor gebakken vis, pulpo, snacks, desserts en hun signature cocktails. Dit recept voor ‘broodje haring’ is er eentje dat je nog vaker gaat maken.

Rick & Seger: “Denk je aan ceviche op z’n Amsterdams, dan denk je natuurlijk al gauw aan haring. We kennen in Nederland al de rolmops, maar deze haring ceviche is gelukkig iets verfijnder in zijn zuur. Toch vinden wij het nog steeds wel echt ceviche op z’n Amsterdams hoor, zeker aangezien het alle onderdelen bevat van een broodje haring”

broodje haring van Sjefietshe
Bron: Sjefietshe

Broodje haring à la Sjefietshe

Snijd voor de toast acht zo dun mogelijke sneden van het (oude) zuurdesembrood en leg deze op de bakplaat. Besmeer alle sneetjes met de ghee en bestrooi ze met zout. Leg daar nog een vel bakpapier bovenop en zet de bakplaat 13 minuten in een oven op 180 graden. Laat het brood goed afkoelen.  

Meng voor de salsa de sjalot en de zure bom met een snufje zout en 2 eetlepels zuringolie. Snijd voor de ceviche de haringen in dunne schuine stukjes en verdeel ze over de borden.

Sprenkel een theelepel salsa op elk stukje vis en kruimel de toast over de borden. Giet een eetlepel zuringolie op elk bord en rasp de schil van de citroen erover. Snijd de citroen vervolgens doormidden en knijp het verse sap uit over de vis. Garneer het gerecht voor het serveren met de blaadjes klaverzuring. 

Ceviche kookboek

Ceviche – gerechten en verhalen uit de keuken van Sjefietshe – van Seger Abels en Rick Swinkels (Fontaine Uitgevers) is nu te koop voor € 24,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.