Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 17 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de favoriete vleesvervangers van de Culy-redactie

Aan vleesvervangers tegenwoordig geen gebrek. De supermarkten liggen er behoorlijk vol mee en onze voorspelling is dat dat alleen nog maar zal toenemen. Maar welke zijn nou de allerlekkerste? Wij maakten een lijstje van onze favorieten.

7 x onze favoriete vleesvervangers

1. Moving Mountains burger

Toen we laatst de burger (maar ook de braadworst!) van Moving Mountains proefden bij de lancering, waren we meteen om: deze burger is onze nieuwe favoriete vleesvervanger!

De burger bestaat voornamelijk uit erwten, paddenstoelen, rode biet en kokosolie, kortom: “no nasty ingredients!”. En hoewel je hierdoor zou denken dat de burger de smaak van groenten heeft, is dat eigenlijk niet geval.

Qua smaak doet de Moving Mountains heel erg aan de Beyond Meat Burger (die we trouwens ook fantastisch vinden) denken, maar als we zouden moeten kiezen tussen de twee, wint Moving Mountains het toch net!

De Moving Mountains burger is te koop bij Jumbo

2. Gehacktballetjes van de Vegetarische Slager

In december maakte Culy een pompoensoepje met de Gehacktballetjes van De Vegetarische Slager… Zó lekker! Je vraagt je hierdoor zelfs af waarom je nog gewoon gehakt zou eten.

Enneeuh: ben je dan toch bij de producten van De Vegetarische Slager aanbeland? Neem ook ‘n keer de Kipstuckjes mee, ook die zijn erg lekker!

De Vegetarische Gehacktballetjes zijn onder meer te koop bij Albert Heijn

3. Vegan chorizoworst van Wheaty

Chorizolover, maar eet je liever geen vlees? Dan is de vegan chorizoworst van Wheaty je redding! Lekker bij hutspot, in een romig venkelsoepje of in gevulde zoete aardappel.

De vegan chorizo is te koop bij Ekoplaza.

4. Pulled Oats

Pulled oats is een mix van haver, tuinbonen en erwten. Die worden vermalen, gekneed en gebakken. Een volledig plantaardige vleesvervanger en voor de verandering eens niet op basis van soja of tarwe.

De textuur van de oats is geweldig: als extreem zacht gegaard rundvlees. Van zichzelf heeft het product amper smaak waardoor je zelf heel makkelijk veel smaak kunt toevoegen.

Perfect als vleesvervanger in gerechten waar veel smaakmakers in gaan, zoals in de Aziatische en Mexicaanse keuken. Wij maakten er bijvoorbeeld heerlijke dan dan noodles mee, maar ook in deze Colaburger met zoete aardappelfriet stelen ze de show.

Pulled oats is te koop bij Albert Heijn

5. Jackfruit

Jackfruit is een bijzondere vrucht waarvan het (jonge) vruchtvlees eigenlijk amper smaak heeft. Amper smaak, maar wél de textuur van draadjesvlees. Ideaal voor marinades of saus die je normaliter voor kip of ander wit vlees (zoals varkensvlees) zou gebruiken, dus!

Inspiratie nodig? Deze taco’s met pulled jackfruit en chipotle zijn to die for. Vroeger kon je jackfruit enkel bij de Aziatische supermarkt kopen, maar tegenwoordig zit Jackfruit gewoon in het Fairtrade-assortiment dat je in de meeste supermarkten kan kopen.

Jackfruit is onder meer te koop bij Albert Heijn

6. Shoarmareepjes van Vivera

Thuis je favoriete snackbar-food namaken is superleuk om te doen. Het voordeel van ze zelf te maken is dat je ze een beetje licht en fris kunt houden zodat je ze ook prima als diner kunt verorberen. Het helpt dan om het vlees te vervangen door een vleesvervanger, want vaak zijn die toch wat makkelijker verteerbaar.

En in dat geval zijn de shoarmareepjes van Vivera echt een onmisbaar ingrediënt. Verwerk ze in een homemade kapsalon (met zoete aardappelfriet!) of in een good old broodje shoarma. Beter dan dat wordt het niet.

De vegetarische Shoarmareepjes zijn onder meer te koop bij Albert Heijn

7. Gerookte tofu van AH Biologisch

Tofu heeft van zichzelf niet heel veel smaak. Gerookte tofu daarentegen, die heeft een uitgesproken smokeyness-aroma. En daar zijn we verzot op! Superlekker bij noodles, bij Aziatische salades of tussen een broodje Banh Mi.

Gerookte tofu is te koop bij Albert Heijn.

Meer veggie love?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.