Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 19 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Geblakerde bieten carpaccio met mierikswortel

Carpaccio is een ontzettende kerstklassieker en ook de vegetarische carpaccio is inmiddels aardig ingesleten. We horen je dus denken: bieten carpaccio, dat kennen we wel. Maar wacht maar tot je deze versie van geblakerde (!) biet met verse mierikswortel proeft. Sterk in zijn eenvoud, belachelijk makkelijk (en snel!) om te maken en gruwelijk lekker.

Waar wij normaliter van het credo ‘less is bore‘ zijn, geldt voor dit gerecht toch écht less is more. Je hebt er maar vijf ingrediënten voor nodig, waarvan er twee al in je keukenkastje staan. Maar de smaken zijn helemaal on point.

Verse mierikswortel kun je kopen bij sommige filialen van Jumbo, via Crisp, bij de groothandel en in bepaalde delicatessenwinkels. Of vraag of je groenteboer eraan kan komen. Je kunt eventueel mierikswortel uit een potje gebruiken, maar verse is wel écht heel erg lekker.

Vegetarische carpaccio van geblakerde biet
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Vegetarische bieten carpaccio

Zet je oven flink hoog, op 250 graden.

Verspreid de bieten (ongepeld) over een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de bieten in een uur tot anderhalf uur in de hete oven, tot ze geblakerd zijn. Je kunt voelen of ze goed zijn: ze moeten heel donker zijn en een stuk lichter aanvoelen (ze wegen dan ongeveer nog maar de helft van hun oorspronkelijke gewicht).

Pel de bieten en snijd ze met een scherp mes in hele dunne plakjes.

Verdeel de plakjes biet over de borden. Rasp er verse mierikswortel overheen en bestrooi met zout. Druppel er wat olijfolie overheen.

Meng de geraspte mierikswortel met de crème fraîche en serveer bij de geblakerde bieten carpaccio.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.