Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 17 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Wow: er zijn nu échte Nederlandse truffels en RIJKS* serveert ze als eerste

Dat er voortreffelijke truffels worden gevonden in Italië en Frankrijk, weet iedereen. Toch is het Judith Evenaar gelukt om als eerste in Nederland wilde truffels te laten groeien en te oogsten. RIJKS* restaurant is het eerste restaurant dat deze Nederlandse truffels serveert.

Judith Evenaar is al langer begeesterd door de wilde paddenstoelen. Op een beurs over truffelteelt in Marokko ging bij haar een lampje branden. Judith: “Ik dacht: hee, wij moeten ook een zomer- en een herfsttruffel en een Bianchetto (een truffelsoort, ook bekend als Tuber Borchii) in Nederland hebben!”.

> Ook interessant: witte en zwarte truffels: dit is wat je erover moet weten

De eerste Nederlandse truffel

Het leek Judith meteen een reëel plan: “We hebben zulke goede micrologen en champignontelers in Nederland, we moeten gewoon beginnen om te proberen om truffels te telen.”

Ze zocht contact met professoren in Italië en Frankrijk en ontdekte een teler van zomertruffels in Finland (!). Judith: “Ik raakte helemaal in zwijm van die kerel en dacht: ik ga het doen, ik ga truffels telen.”

In Wageningen startte ze in 2013 met De Truffelgaard: ze plantte een gebied van 1 hectare aan met hazelaars en eiken met de Bianchetto truffelschimmel. Nu, 6,5 jaar later, geniet Judith van haar eerste oogst. En is de echte, Nederlandse wilde truffel een feit.

De truffelgaard - Nederlandse truffels
Judith Evenaar / Bron: Marcel Krijgsman / Hollandse Hoogte

RIJKS* werkt met Nederlandse truffel

Voor Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS* en zijn Low Food beweging draagt de Nederlandse truffel perfect bij aan het doel om de keuken van de lage landen wereldwijd op de kaart te zetten.

Joris: “Onze land- en tuinbouw is toonaangevend in de wereld. In verschillende streken in Nederland zie je een rijkdom aan bijzondere groenten en fruit, maar ook aan kazen, worst, brood en vis. De Nederlandse truffelgaard van Judith is het perfecte voorbeeld van hoe bijzonder ons voedselsysteem is”, aldus Bijdendijk. “RIJKS® leent zich graag als podium voor het originele en unieke Nederlandse product. We kunnen niet wachten om met deze truffels te werken.”

Met Low Food (opgezet door Joris Bijdendijk, Samuel Levie en Joris Lohman) hoopt de chef nog veel meer boeren en producenten met bijzondere Nederlandse producten in het zonnetje te kunnen zetten.

> Ook tof: van vanille tot wasabi: deze exotische ingrediënten komen nu ook uit Nederland

Op de menukaart

Een Nederlandse truffel past ook helemaal bij de vraag naar regionale producten. Judith: “Regionale truffels krijgen nu veel meer aandacht dan vroeger. Je ziet veel meer diversiteit. De allerbeste witte truffel wordt langzamerhand heel schaars, andere soorten krijgen nu meer aandacht.”

En da’s tof, want dankzij Judith’s inspanningen kan de truffel nu ook in Nederland een regionaal product worden. Later dit jaar begint ze ook in het rivierengebied in Limburg een tweede truffelgaard. Judith: “Dan kunnen we straks gewoon twéé Nederlandse truffels op de menukaart zetten!” Wij kunnen niet wachten.

Kijk voor meer info op Truffelgaard.nl of de website van RIJKS.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.