Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Inspiratie 18 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

6 recepten met courgette om de lente te verwelkomen (bijna dan)

Dat het woord ‘courgette’ uit het Frans komt, kon je waarschijnlijk wel raden. Maar wist je dat het eigenlijk een verkleinwoord is van ‘courge’, wat ‘pompoen’ betekent? Het voordeel van courgettes is dat ze ontzettend goed groeien in een gematigd klimaat. Daardoor kun je bijna het hele jaar door courgettes van Nederlandse bodem eten. Probeer ze eens in een van deze courgette-recepten!

En dat is fijn, want courgettes zijn superlekker. Vaak worden ze een beetje overschaduwd door aubergines, maar als je weet hoe je ze moet bereiden, zijn het echte smaakbommen (als je het verkeerd aanpakt, kunnen ze waterig en papperig worden – niet wat we willen). Je kunt ze bakken, grillen, pureren, karameliseren of rauw eten – de mogelijkheden zijn eindeloos. We verzamelden de lekkerste recepten met courgette voor je.

6x fijne courgette-recepten

Gegrilde courgette met burrata en kruiden

Voor dit recept snijd je de courgettes kruislinks in, zodat er extra veel gekarameliseerde stukjes en randjes ontstaan en de courgette extra veel smaak kan opnemen. Combineer met een bol romige burrata, wat frisse kruiden en pistachenootjes en je hebt een bordje om je vingers bij af te likken. Tip: ook lekker als borrelhap!

> Naar het recept: Culy Homemade: gegrilde courgette met burrata en kruiden

Gegrilde courgette met burrata
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy Winnie Verswijvel voor Culy

Vegan pizza met courgette, artisjok en citroen

Er leek geen éinde te komen aan deze winter (toch?!), maar nu weten we het zeker: de lente is in aantocht. We krijgen direct zin in zonnige maaltijden. Zin om uit te pakken dit weekend? Impress dan vriend en vijand met zelfgemaakte pizza’s – ja, ook het deeg! – belegd met saliepesto, courgette en artisjok.

> Naar het recept: Culy Homemade: frisse vegan pizza met courgette, artisjok en citroen

Vegan Pizza
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy Ogechi Chibueze voor Culy

Courgettesoep met doperwten, ricotta en olijven

Deze knappe soep is een kommetje vol met alles wat je maar nodig hebt. Troost (want soep), vitamine (want boordevol groente), Mediterraans temperament door de zwarte olijven en de ricotta. En dan die kleur! Daar word je instant vrolijk van.

> Naar het recept: Culy Homemade: courgettesoep met doperwten, ricotta en zwarte olijf

Courgettesoep met doperwten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy Nancy van Batenburg voor Culy

6 x inspiratie om vaker ricotta in je keuken te gebruiken

Geblakerde courgettesalade met yoghurt, tahin en cashewnoten

Courgette en tahin vormen een heel gelukkig huwelijk. Dat bewijst Esther Erwteman nog maar eens met dit fantastische recept voor geblakerde courgette met tahin, uit haar boek Tahin. Door ze te blakeren onder de grill of direct te branden in het vuur van je gasfornuis, krijgen ze een heerlijk rokerige smaak (inderdaad, zoals je vast weleens met aubergine hebt gedaan). Knapperige noten en zoute kaas erbij, niks meer aan doen.

> Naar het recept: Geblakerde courgettesalade met yoghurt, manouri, tahin en cashewnoten

geblakerde courgettesalade uit Tahin
Bron: Elvan Ünlü Elvan Ünlü

Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter

Ennnn Yotam strikes again. Na elk boek denken we dat we nu écht alle bereidingen van aubergine en courgette hebben geprobeerd, maar telkens verrast hij ons met nieuwe vondsten, de een nog lekkerder dan de ander. Dit recept komt uit Shelf Love, een kook dat geschreven werd in de lockdown en waarin voornamelijk wordt gekookt met ingrediënten uit je voorraadkast. Die minicourgettes heb je misschien niet standaard liggen, maar de rest waarschijnlijk wel!

> Naar het recept: Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter

liggend beeld courgette met warme yoghurt uit Ottolenghi Test Kitchen
Bron: OOT OOT

Salade van gekarameliseerde courgettes

Hadden we al gezegd dat je courgettes zo lekker kunt karameliseren? Jawel, hè? Nou, we zeggen het gewoon nog een keer, want het is écht zo. Als je ze goed hard aanbakt, weet je niet wat je proeft. Gebruik gele exemplaren voor een extra fris ogend bordje, of mix groene en gele voor een feestelijk effect.

> Naar het recept: Culy Homemade: salade van gekarameliseerde courgettes

Gekarameliseerde courgettes: vegetarisch hoofdgerecht / courgettesalade
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.