Kant-en-klare dumplings zijn overal: dit kun je er allemaal mee maken
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fkant-en-klare-dumplings-recepten-2.jpg)
Als snack, als voorgerecht of als snelle avondmaaltijd: dumplings zijn altijd een goed idee. Zelf deze deegpakketjes maken neemt wat tijd in beslag (wel heel leuk om te doen!), maar ze zijn tegenwoordig ook in allerlei varianten te koop in de supermarkt en staan in drie minuten dampend voor je neus. Perfect om standaard in de vriezer te hebben, want een snelle maaltijd is dan altijd binnen handbereik. Maar wat kun je met de kant-en-klare dumplings?
Kant-en-klare dumplings gekocht? Dit zijn lekkere bereidingen
Als je het makkelijk wil houden, kun je dumplings opwarmen volgens de aanwijzingen op de verpakking (3 minuten in de magnetron) en serveren met een zelfgemaakte dipsaus van sojasaus, rijstazijn, sesamolie en een snufje chilivlokken. Maar er zijn nog veel meer leuke manieren om de kant-en-klare pakketjes te serveren:
1. In een noedelbowl of bouillon
Maak een kommetje ramen– of udonnoedelsoep of bak je noedels op met groenten als paksoi, bosui en shiitake, en gebruik de deegpakketjes als bijgerecht. De zachte vulling van glasnoedels sluit perfect aan bij een dampende kom soep of gebakken noedels.
Je kunt de noedels ook weglaten en de dumplings serveren in een kom groentebouillon. Zo krijg je een snelle wontonsoep!
2. Dumplings in een rijstbowl
Maak er een volwaardige maaltijd of lunch van door de dumplings te serveren in een rijstbowl met gestoomde rijst, wat kimchi en een spiegeleitje en wat bosui als topping. Voor extra pit: drizzle wat gochujang, kimchi-chilisaus of siracha over je rijst.
Of geef je bowl een Japans tintje door de deegpakketjes op een bedje van sushirijst of jasmijnrijst met avocado, edamame, komkommerlinten en ingelegde radijs te serveren. Maak af met een drizzle van sriracha-mayonaise of sesamdressing. Kijk maar eens hoe we dat doen in deze gezonde gyoza-bowl.
3. Op een salade
Klinkt misschien gek, maar vertrouw ons: dumplings kunnen ook op een salade. Denk aan een frisse, Aziatisch geïnspireerde salade met komkommer, wortel, koriander en een dressing van limoen en sesamolie. De deegpakketjes zorgen voor een warme, chewy tegenhanger van al dat knapperigs.
Verzamel ze allemaal: dit zijn de lekkerste dumplings van over de hele wereld
4. Als onderdeel van een gedeelde maaltijd
Geef je een etentje? Gebruik de deegpakketjes dan als onderdeel van een grotere tafel vol kleine Aziatisch geïnspireerde gerechtjes, zoals knapperige tofu met sesam en bosui, gyoza’s, kimchi en geroosterde aubergine met miso-glazuur. Serveer alles in kleine kommetjes met rijst of noedels en laat gasten zelf combineren.
Xiao Long Bao (soup dumplings) maken met dit recept van Chilli Chan’s
5. Als onderdeel van een dim sum-lunch
Dim sum is de Chinese traditie van kleine gestoomde en gebakken gerechtjes die samen een uitgebreide brunch of lunch vormen. Denk aan gestoomde buns, ha kau (garnalendumplings), loempia’s, sesamballetjes en gestoomde groentegerechtjes.
De kant-en-klare dumplings zijn een toegankelijke aanvulling op een dim sum-lunch thuis. Serveer ze met Chinese thee en een selectie dipsausjes, en combineer ze bijvoorbeeld met gestoomde groente-gua bao of miniloempia’s uit de oven.
6. Loaded dumplings
Wat met een bord friet kan, kan ook met een bord dumplings, zoals gyoza. Supertof voor een feestje of etentje en amper werk! Wij maakten al eens loaded gyoza’s met crispy chili-olie, komkommer en pinda’s, en deze dumplings in okonomiyaki-stijl.
Liever zelf maken?
Wil je toch liever zelf dumplings maken? We hebben een recept voor gyoza, of waag je aan deze siu mai: dumplings met garnalen en gehakt. En heb je het echt helemaal in de vingers, dan wordt Xiao Long Bao (gevuld met soep) maken je nieuwe hobby.
Meer lezen over dumplings?
- Xiao Long Bao (soup dumplings) maken met dit recept van Chilli Chan’s
- Smash gyoza (het makkelijkste recept ooit)
- Gek op dumplings? Maak kennis met Turkse manti