Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: miso aubergines

Als je weleens in Japanse of Aziatische restaurants hebt gegeten, ken je ze ongetwijfeld: miso aubergines. Het zachte vruchtvlees van de aubergine met de umami van de miso… die simpele combinatie is hemels. Simpel ja, want zelf miso aubergines maken doe je heel makkelijk thuis.

Miso koop je als een soort pasta bij Aziatische supermarkten en bijvoorbeeld bij Marqt. Het ligt bij de Japanse artikelen.

En met die miso kun je nog véél meer. Check hier hoe je misopasta voor meer dan alleen soep gebruikt of ontdek wat onverwachte combinaties met miso.

Zo maak je miso aubergines

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Daarna snijd je de gehalveerde aubergines diagonaal in, zodat een ruitenpatroon ontstaat. Wees voorzichtig: snijd niet te diep door. Strooi wat zout over de aubergines en laat 10 minuten liggen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk het met een eetlepel van de sesamolie, op de plek waar de aubergines zo komen te liggen.

Leg de aubergines met de snijkant op het bakpapier, op de plek van de sesamolie. Bak ze 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat het vruchtvlees mooi zacht is geworden en de aubergines beginnen te krimpen.

Haal ze uit de oven en draai ze om. Zet de oven op de grillstand.

Maak ondertussen de miso dressing. Verwarm daarvoor de mirin en sake in een klein pannetje. Breng aan de kook, laat 20 seconden pruttelen en zet het vuur laag. Roer de miso en de suiker erdoor met een garde, tot de suiker is opgelost.

Haal het pannetje van het vuur en voeg de overige eetlepel sesamolie toe.

Bestrijk de aubergines aan de snijkant met alle miso dressing. Plaats ze hoog in de oven, vlak onder de grill. Laat ze daar ongeveer 2 minuten grillen, tot de miso aubergines er lekker en glanzend uitzien.

Haal ze uit de oven en bestrooi met sesamzaadjes en bosui. Lekker met wat sushirijst en paksoi.

miso aubergines
Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.