Krokante dumplings in okonomiyaki-stijl (een verrassend dumplingrecept!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fzwolsche-stoof-4.jpg)
Dumplings (zoals gyoza) zijn allang niet meer alleen bij de toko te koop: ook in het vriesvak bij de supermarkt liggen ze. En ze zijn ideaal om een snelle maaltijd of hap mee te maken. In dit recept geven we ze een verrassende twist: we toppen ze af met de smaakmakers van Japanse okonomiyaki.
Deze dumplings bieden alles wat je wilt: knapperige texturen en een bord vol umami. Perfect als borrelhapje, weekend treat of gewoon als snack voor jezelf.
Dumpling-hack
We bakken de dumplings in een flinterdun beslag dat tijdens het bakken verandert in een goudbruine, superkrokante ‘kroon’ (ook wel een ‘kanten rokje‘ genoemd).
Het maken van die ‘kroon’ vergt wat oefening, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, wil je nooit meer anders. Bovendien geven we je dé hack om die krokante laag in zijn geheel uit de pan te tillen.
Daarna krijgen ze de smaakmakers van okonomiyaki mee. Denk aan lekker veel romige Kewpie-mayonaise, zoete okonomiyakisaus, dansende bonito flakes en frisse ringetjes bosui.
Dumplings-recept in okonomiyaki-stijl
- Mix voor het beslagje 1/2 theelepel bloem, 1 theelepel maïzena en 3 eetlepels koud water door elkaar. Zet in de koelkast voor later.
- Verhit een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie en verdeel over de pan.
- Leg daarin 12 dumplings als een waaier in dezelfde richting in de pan.
- Zodra de dumplings aan de onderkant beginnen te kleuren, roer je het beslagje uit de koelkast goed door en schenk je het in de pan.
- Doe snel het deksel op de pan en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur naar de laagste stand. Laat het water zachtjes verdampen en het beslag bakken. Wanneer het water verdampt is, ontstaat er een krokante bodem.
- Doordrenk een theedoek met water en wring uit. Leg de doek op een vlak oppervlak en zet de hete pan erop, het zal een beetje gaan stomen. Dit helpt om de potstickers makkelijk los te maken van de pan.
- Serveer met de krokante kroon naar boven. Verdeel de okonomiyakisaus, kewpiemayonaise, bonitoflakes en bosui over het geheel. Serveer direct.
Bordje leeg? Dit vind je vast ook lekker:
- Xiao Long Bao (soup dumplings) maken met dit recept van Chilli Chans
- Kluski (Poolse aardappeldumplings) met verse pesto
- Dumplings in Amsterdam: verborgen kiosk met de zaligste dim sum