Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 3 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je een perfecte rijstbowl (daar kun je namelijk alle kanten mee op!)

Inspiratie nodig voor je lunch of diner? Maak dan eens een rijstbowl. Dit veelzijdige gerecht is namelijk de basis voor álles wat je lekker vindt. Wij leggen je uit hoe je zelf de perfecte rijstbowl samenstelt.

In een rijstbowl kun je bijna alles kwijt. De restjes uit je groentela of al die impuls-groenteaankopen die je hebt gedaan bij de groenteboer, omdat ze er zo mooi bij lagen. Maar ook een restje halloumi, blokjes pompoen, noten en dat plukje verse kruiden dat je nog over hebt.

Een perfecte rijstbowl maken in 5 stappen

1. Voor het grijpen

Zorg dat je ingrediënten na het boodschappen doen bij thuiskomst zoveel mogelijk voorbereidt. Heb je je bijvoorbeeld laten verleiden door mooie radijsjes of komkommer? Maak er alvast pickles van. Tofu in huis gehaald voor je rijstbowls? Bak de tofu alvast. Kook eitjes perfect gaar (6,5 minuut) en bewaar ze in de koelkast. Rooster de pompoen alvast. Je snapt ‘m.

Zodra de trek zich aandient, hoef je alleen maar rijst te koken en alle ingrediënten bij elkaar in een kom te leggen. Echt: een rijstbowl maken is zo helemaal kinderspel.

2. Kies je rijst (of granen)

Ga je voor gewone rijst (check hier 8 simpele tips om witte rijst nét even wat spannender te maken), zilvervliesrijst, sushirijst, notenrijst of misschien wel voor granen? Farro, quinoa, couscous, bulghur, parelgort: you name it, het kan allemaal in de bowl. Ook ideaal om restjes mee op te maken.

3. Voeg iets vets toe

We horen Yvette van Boven het in gedachten altijd zeggen: “Vet is smaak”. Dat kan zo’n perfect gaar eitje zijn waarvan het eigeel nog een beetje lopend is of een gebakken ei. Maar denk ook eens aan een vinaigrette of zelfgemaakte mayonaise.

Die mayo kun je heel makkelijk opleuken met wat je in je voorraadkast of koelkast hebt staan. Roer er een scheutje sojasaus doorheen, een theelepel witte miso, currypasta of zelfs vadouvan.

Ook gebakken ingrediënten zoals gebakken courgette of gebakken paddenstoelen voegen een klein vetje toe aan je gerecht. Of denk aan gezonde vetten van vette vis, zoals makreel of zalm.

4. … of umami

Moet je toch een beetje om de kilo’s denken, dan hoef je die smaakbom niet per se in vetten te zoeken. Zoek het in umami! Voeg bijvoorbeeld bouillon toe (of beter nog: in bouillon geweekte paddenstoelen), een flinke lepel gochujang (milde Koreaanse chilipasta) of wat zeewier. Een theelepeltje miso kan ook wonderen doen. Of bestrooi het kommetje geluk met furikake.

5. Knapperige pickles

Je hebt niet geleefd als je nooit zelf pickles hebt gemaakt. We chargeren, maar echt: het is zo eenvoudig, zo leuk en zó lekker. Ze geven niet alleen een friszuur element aan je rijstbowl, maar ook de nodige knapperigheid. Bovendien verleng je er de levensduur van verse ingrediënten mee. What’s not to love?

Een paar van onze favoriete rijstbowls:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.