Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Drinken 24 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Alle soorten cocktailglazen op een rij (en welke moet je echt hebben?)

Geef ons tien minuten onbeperkt online shoppen en de kans is groot dat we eindigen met een nieuwe lading servies, bestek en glazen. Want álles ziet er beter uit in het juiste bord, of met een tof lepeltje, of in het juiste glas. Wat dat laatste betreft hebben we ook nog eens een speciale passie voor cocktailglazen. Lees dit artikel en je begrijpt waarom.

Waar we ons normaliter graag wat culinaire en artistieke vrijheid veroorloven, is dat bij cocktails toch een beetje anders. Bij cocktails houden we ons graag aan de exacte receptuur en regeltjes. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat dat is wat cocktails écht lekker maakt. En daar horen ook de juiste cocktailglazen bij…

Soorten cocktailglazen op een rij

Martiniglas

Eleganter kan het haast niet: een Martiniglas heeft een dunne hoge steel met een rechte, driehoekige coupe. Het glas is vrij dun en delicaat, vandaar dat je er beter geen ijs in kunt serveren. Een Martiniglas is dus niet alleen te gebruiken voor Martini (en zijn varianten, zoals de Espresso Martini), maar ook voor andere cocktails die je shaket met ijsblokjes en dan zonder ijs in het glas giet.

Het ultieme voorbeeld daarvan is misschien wel de Cosmopolitan, onmogelijk weg te denken van Carry Bradshaw in een hippe New Yorkse bar.

martini glas
Bron: Unsplash

Coupe(ttes)

Coupeglazen zijn de gebolde variant van een Martiniglas. Het gezegde gaat dat de vorm van het glas gevormd is naar de borsten van Marie Antoinette, maar dat terzijde. Naast champagne kun je ook cocktails serveren in de coupes, maar ook hier geldt weer: geen ijsblokjes ín de glazen!

Coupeglazen lenen zich uitstekend voor sours (denk aan de pisco sour), margaritas (onmisbaar bij taco party’s) of een manhattan.

Tip: koel de glazen op voorhand in de koelkast om de cocktails langer fris te houden.

Rhubarb Collins rabarber gin cocktail
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Nick & Nora glas

Nick & Nora glazen zijn tijdloze glazen die qua vorm een beetje het midden houden tussen een wijnglas en een champagnecoupe. Handig aan deze glazen is dat je er minder snel mee morst dan met een Martiniglas of een champagneglas (die prachtig zijn, maar – laten we eerlijk zijn – erg onhandig in gebruik).

Ook in deze glazen serveer je liever geen ijsblokjes, maar zowat elke cocktail die je in een coupe of Martiniglas zou serveren. De meeste Nick & Nora glazen zijn ook wat kleiner, waardoor ze perfect zijn voor kleine hoeveelheden sterke drank.

En waar die naam vandaan komt? Dat heeft alles te maken met een film uit 1934: The Thin Man. Nick & Nora zijn de namen van de hoofdpersonages uit de film, die – je raadt het al – hun cocktails uit dit soort glazen dronken. Zo werden de glazen populair en zijn ze vandaag de dag een knipoog naar ‘the good old days’…

nick & nora glas
Bron: Unsplash Pexels

Highballglazen

Highballs zijn langwerpige glazen waarin highball cocktails geserveerd worden. Dit is een ‘klasse’ van cocktails die bestaan uit slechts twee ingrediënten. De basis is sterke drank, de rest van het glas wordt opgevuld met een non-alcoholische mixer. De optimale verhouding is hier 1:4, geserveerd met wat ijsblokjes. Simple yet classy!

De klassieker der klassiekers binnen de highballs is wellicht de gin tonic. Hoewel deze vaak in grote, bolle wijnglazen wordt geserveerd, hoort het drankje in feite dus thuis in een langwerpig glas.

Moscow Mule bij Super Lyan
Moscow Mule van Super Lyan / Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Lowballglazen

Met lowballglazen worden korte, bredere glazen uit een dikker glas bedoeld. In lowballglazen worden vaak sterke dranken geserveerd met een paar ijsblokjes (denk aan whisky). Lowballglazen zijn perfect voor cocktails als whisky sour, old fashioned of negroni.

Schotse whisky Ardbeg
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Hot Toddy glazen

Hot Toddy is die goddelijke warme cocktail op basis van whisky waaraan je je ‘s winters verwarmt. Idealiter heeft een Hot Toddy dan ook een handvat zodat je je handen niet verbrandt. Uiteraard kunnen in Hot Toddy glazen ook andere warme cocktails geserveerd worden, zoals glög, mulled cider of warme chocolademelk met rum.

hot toddy glas
Bron: Unsplash Unsplash

Cognacglas

Een cognacglas (of snifter, zoals dat ook heet), is een bolvormig glas met een korte steel. In snifters worden oude bruine likeuren zoals cognac, whisky of bourbon geserveerd. De bolle vorm schijnt ervoor te zorgen dat de likeuren automatisch op het juiste deel van je tong terechtkomen en de aroma’s naar je neus worden gebracht.

snifter/cognacglas
Bron: Unsplash

En welke cocktailglazen moet je nou echt hebben?

De vraag blijft natuurlijk: welke zijn nou echt de moeite om aan te schaffen? Gelukkig kom je met een paar goede basics al een heel eind. Volgens cocktailspecialisten kom je met drie typen glazen al een heel eind om de meeste cocktails te kunnen maken. Dat zijn:

  • Nick & Nora glazen: hierin kun je alle cocktails serveren die je ook in Martiniglas of coupe zou serveren (en ze zijn bovendien een stuk handiger in gebruik). Deze set van 6 zijn zowel stevig als elegant.
  • Highballs: voor gin-tonic en andere highballs. Wij zijn fan van de eenvoudige exemplaren zonder al te veel poespas, zoals deze.
  • Lowballs: voor alle cocktails die je serveert met ijs én sterke dranken. De Bijenkorf heeft hele mooie, zoals deze.

Tot slot zouden we ook iedereen aanraden om een set toffe shotglaasjes in huis te halen. Officieel geen cocktailglazen te noemen, maar onmisbaar als je houdt van het fijnproeven van sterke dranken (of voor wilde avonden).

Meer over cocktails?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.