Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 24 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Zelf hoisinsaus maken doe je zo (supermakkelijk!)

Hoisinsaus is zo’n saus waar we intens naar kunnen verlangen. Als we zin hebben in pannenkoekjes met pekingeend, hebben we eigenlijk vooral zin in die góddelijke hoisinsaus. Die saus maakt van elk gerecht een feest.

Je kent hoisin wel als die dikke, stroperige donkere saus die je geserveerd krijgt bij pekingeend. Maar ook bij rolletjes van rijstpapier, op wraps, als marinade op je spareribs, bij buikspek, gegrilde groenten (tip: door je spruitjes!), bij dimsum of op een bao: hoisinsaus is een echte smaakmaker.

summer rolls
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zoet en hartig tegelijk

Hoisin komt uit China, maar je komt ‘m ook weleens tegen in de Vietnamese keuken, bijvoorbeeld bij je kommetje pho.
De basis bestaat uit gefermenteerde zwarte bonen. Als alternatief wordt weleens miso, gochujang met vijfkruidenpoeder of Thaise chilisaus met vijfkruidenpoeder gebruikt.

Verder worden rijstazijn, knoflook, rode pepers, suiker, zout en water gebruikt in het klassieke recept. De saus heeft altijd een kenmerkende smaak, die zowel iets zoets als iets hartigs heeft.

Hoisinsaus pekingeend
Bron: Pexels

In vijf minuten gepiept

Je kunt hoisinsaus natuurlijk kant-en-klaar kopen bij de toko, in flessen en potten. Maar zelf maken is leuker en lekkerder. Bovendien hoeft het je maar vijf minuten te kosten. Peanuts!

Wij gebruiken daarvoor dit makkelijke recept. Meng 6 eetlepels bruine suiker, 3 eetlepels zwarte bonenpasta met knoflook, 3 eetlepels water, 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels honing, 4 eetlepels rijstazijn, 1/2 theelepel five spice (Chinees vijfkruidenpoeder), 1/2 theelepel sesampasta (bijvoorbeeld tahin) en 1/4 theelepel Sriracha in een pannetje. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat vijf minuten pruttelen.

Laten afkoelen, overgieten in een schone pot en tot een maand lang bewaren in de koelkast. Als ‘ie zo lang meegaat, tenminste…

Recepten met hoisinsaus:

brunch bao
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy