Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 21 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Alles over highballs: de cocktailfamilie met stijl

Highballs zie je vaak op de menukaart staan in cocktailbars, maar wat zijn ze nou eigenlijk? En kun je ze thuis maken? Culy explains.

Cocktails met klasse

Weet jij wel ‘es een cocktail te waarderen? Dan weet je vast dat de betere cocktailzaak meestal een categorie ‘highballs’ op de kaart heeft staan. Wil je in de toekomst lekker indruk maken op je vrienden, doe dan je kennis over de highball-cocktails uit de doeken via dit artikel.

Highballs zijn een ‘klasse’ van cocktails die bestaan uit slechts twee ingrediënten. De basis is sterke drank, de rest van het glas wordt opgevuld met een non-alcoholische mixer. De optimale verhouding is hier 1:4. Zo worden ze in een langwerpig highball-glas geserveerd met wat ijsblokjes. Simple yet classy!

gin-tonic nog lekkerder maken

Altijd goed

Het feit dat de cocktails zo eenvoudig zijn, maakt van de highballs een erg toegankelijke cocktailklasse. In veel cocktailbars behoren ze dan ook tot de meest bestelde cocktails. Op deze cocktails hoef je namelijk geen kwartier te wachten, ze zijn lekker snel en gemakkelijk.

Uiteraard kunnen highballs afgewerkt worden met verschillende garnituren, maar in principe zijn highballs erg eenvoudig en straightforward om te maken. Highballs zijn dus misschien niet de meest gewaagde keuze, maar hiermee weet je gewoon dat je goed zit.

Wat zijn highballs?

Zelf highballs maken

Wil je liever zelf cocktails serveren? Ook thuis tover je in een handomdraai een highball op tafel.

De klassieker der klassiekers binnen highballs is wellicht de gin tonic. Wij deelden eerder een recept voor een gin-tonic met cranberry en een guide die uitlegt welke tonic bij welke gin past.

Ook de Dark & Stormy is een prima voorbeeld van een goeie highball. Deze cocktail bestaat uit bruine rum en gemberbier, erg fris en een beetje pittig. Ook deze is heel eenvoudig thuis te maken, en wel zo.

Tot slot is ook de Bloody Mary een ultieme highball. We deelden eerder een recept voor de lekkerse Bloody ‘Umami’ Mary. Succes gegarandeerd!

Conclusie? Cocktails zijn er in alle maten en vormen, maar highballs zijn toch echt wel een vaste waarde binnen het cocktailassortiment. En het goede nieuws? Ze zijn zo makkelijk om te maken dat zelfs de meest onervaren cocktailmaker er raad mee weet. Cheers!

Meer cocktailinspiratie?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.