Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 7 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Pisco (en de pisco sour!) belooft hét drankje van 2019 te worden

Trendvoorspellers fluisteren al even dat rum één van de meest trendy drankjes van 2019 belooft te worden. Maar daar komt er nog eentje bij: pisco. Je kent ‘m misschien al van de pisco sour: die lekkere friszure cocktail met een dikke schuimlaag. Ter gelegenheid van International Pisco Sour Day serveren de tofste bars van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag t/m 10 februari hun eigen variant van de pisco sour, met Pisco 1615. Culy ging op een soort kroegentocht door Amsterdam en leerde alles over deze veelzijdige drank.

Pisco: hét drankje van 2019?

Wat is er aan de hand met pisco? Jarenlang kraaide er geen haan naar – in ieder geval niet in het Westerse barwezen. Pisco was verbannen naar de backbar en werd daar heel af en toe vandaan gehaald om een Pisco Sour te schenken.

Maar tijdens de London Cocktail Week 2018 (‘s werelds meest toonaangevende cocktail festival), bleek pisco booming: er werd 30% meer van de Peruaanse drank geschonken dan in voorgaande jaren. Een record voor een spirit.

Pisco sour

Peru versus Chili

De snelste verklaring die we hiervoor kunnen bedenken is dat de Peruaanse keuken steeds populairder wordt. Elk zichzelf respecterend restaurant heeft zo’n beetje wel een eigen versie van een ceviche op de kaart staan. En steeds meer foodies gaan op culinaire bedevaart naar Peru, ondermeer omdat daar restaurant Central zit, dat als één van de beste restaurants ter wereld wordt genoemd (ook te zien in de Netflix-serie Chef’s Table). En als het voedsel trending is, volgt de drank vanzelf.

Maar of pisco dan echt Peruaans (of Peruviaans, zoals ze ook wel zeggen) is – daarover wordt nog een beetje geruzied tussen Peru en Chili. Want beide landen produceren de drank en de oorsprong is nooit officieel vastgesteld. Feit is wel dat er in Peru een stad én een provincie liggen die Pisco heten. Chili beschikt dan weer over het dorpje Pisco, maar die naam hebben ze pas toegekend in 1936, in een poging de drank te kunnen claimen.

Pisco sour

Peruaanse pisco

Ook bedachten de Peruvianen al in 1615 – naar verluidt het geboortejaar van pisco – een methode om pisco te maken van druiven uit de eerste persing. Chilenen deden dat met de tweede persing, want de eerste ging natuurlijk naar hun beroemde wijnen. Later zijn de Chilenen trouwens ook overgestapt op de eerste persing.

De Peruaanse pisco, zoals Pisco 1615, wordt gemaakt van de quebranta- of Italiadruif, die door de noordelijke ligging van Peru veel zon krijgen en lekker zoet zijn. Aan Pisco 1615 worden dan ook geen zoetstoffen toegevoegd: het drankje is van zichzelf al zoet. De drank wordt gedistilleerd uit deels verse en deels gefermenteerde druiven. Vergelijkbaar met grappa, maar daarbij worden dan ook nog de schilletjes meegedistilleerd.

De Pisco Sour zou dan trouwens weer in 1920 zijn bedacht in Peru, door een Amerikaanse bartender. Hij mixte pisco met suikersiroop, vers limoensap, ijsblokjes en eiwit: voor die kenmerkende schuimlaag. De traditionele pisco sour wordt afgemaakt met wat druppeltjes Chuncho bitters of Angostura bitters en eventueel wat kaneel.

Pisco sour bij restaurant C in Amsterdam

Pisco sours met een twist

Als we op een regenachtige februari-avond op een soort mini kroegentocht gaan door Amsterdam, ontdekken we dat onze Amsterdamse bartenders ontzettend leuke dingen doen met pisco. We bezoeken vier verschillende hotspots (restaurant C, Rosalia’s Menagerie, Morgan & Mees en Roses by Sal), die allemaal hun geheel eigen versie van een pisco sour serveren. Ze gebruiken daarvoor Pisco 1615.

We beginnen bij restaurant C met de klassieke versie van de pisco sour. Met vers limoensap, een schuimlaag van eiwit en wat druppeltjes Amargo Chuncho bitters bovenop. Dit blijkt onze favoriet van de avond: mooi in balans, goed aromatisch en lekker friszuur.

De Pisco Sour van Rosa's Menagerie in Amsterdam

Heb je meer zin in een spannende versie van de sour? Bij Rosalia’s Menagerie schenken ze een gewaagde variant met rozenliqueur en tepache. Hun pisco sour wordt verder nog gemaakt met citric extract en Jamaican bitters.

Je zou ook kunnen gaan voor de roze pisco sour van Morgan & Mees. Knappe bartenders shaken in een knappe bar grenadine, limoensap, ananassap en Pisco 1615 tot een knappe cocktail. Het schuimlaagje maken ze van aquafaba en het pronkstuk wordt afgewerkt met roze peperkorrels en een eetbaar bloemetje.

Pisco sour van Morgan & Mees in Amsterdam
Nancy van Batenburg voor Culy

We eindigen onze Pisco Sour-tour met een Mexicaans fiësta bij Roses by Sal (Reguliersdwarsstraat). Dat ze hier pisco serveren, wordt al meteen duidelijk door het enorme neon bord dat boven de bar hangt.

Hun Pisco Sour van vanavond wordt gemaakt met bloedsinaasappelsap en een schijfje verse bloedsinaasappel bovenop de cocktail. Lekker tangy, met een mooie afdronk.

Pisco Sour Week

Proeven? T/m 10 februari kun je de verschillende pisco sours onder andere uitproberen bij C Amsterdam, Rosalia’s Menagerie (Amsterdam), Morgan & Mees (Amsterdam), Vesper Bar (Amsterdam), Roses by Sal (Amsterdam), Labru (Rotterdam), Ceviche Y Maas (Rotterdam), Supermercado (Rotterdam), Tapisco (Den Haag) en The Five Points (Den Haag).

Ontdek meer spirits:

De Pisco Sour van Roses by Sal
Roses by Sal in Amsterdam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.