Redactie
Redactie Drinken 29 jun 2014
Leestijd: 2 minuten

Het geheim achter Angostura bitters: het medicijn dat een smaakmaker werd

Steeds meer bartenders gebruiken het in hun cocktails: Angostura bitters. Maar wat zit er nu eigenlijk in dat maffe flesje met het veel te grote etiket? En waarom is dat etiket zo raar? 

Angostura bitters is een kruidenbitter (van 44.7 procent) dat voor het eerst in 1824 werd gemaakt door de Duitse dokter Johann Gottlieb Benjamin Siegert. Hij werkte destijds voor het leger in Venezuela.

Hij bedacht het als een remedie tegen vermoeidheid en maagklachten (en zelfs de hik!). Het goedje werd gebrouwen met ruim 40 tropische kruiden en plantenextracten. De exacte formule is een extreem goed bewaard geheim; slechts vijf mensen ter wereld schijnen het volledige recept te kennen.

Het bitter dankt zijn naam aan de havenstad Angostura in Venezuela (die later Ciudad Bolívar ging heten), waar de kruidenbitter voor het eerst geproduceerd werd.

Toen Siegert in 1870 overleed, gingen zijn twee zoons Alfredo en Luis in 1875 verder met de bitters. Zij verhuisden de productie van Venezuela naar Port of Spain, de hoofdstad van Trinidad en Tobago.

Het vreemde etiket

Als je wel eens een flesje gezien hebt, is het je vast opgevallen dat het etiket te groot is voor de fles. Hoe zit dat nu?

Nou, toen de flesjes in 1875 op grotere schaal werden gefabriceerd, ontwierp de ene zoon het nieuwe flesje, en de andere zoon het etiket. Echter bleken deze twee niet helemaal te matchen… Toch werden de etiketten geplakt en het genezende goedje kwam op de markt. Toen er later wél passende labels kwamen voor de nieuwe lichting, werden deze ‘goede’ flesjes niet verkocht, omdat alle fans dachten dat het namaak was.

Al gauw werden de passende etiketten weer omgewisseld voor de veel te grote etiketten, en dat is nooit meer veranderd. Het te ruime label is inmiddels het handelsmerk van Angostura bitters geworden.

img_65733_Gall_500

Medicijn in je cocktail

Inmiddels is het al lang geen medicijn meer, maar vooral een smaakmaker voor cocktails. Bartenders gebruiken maar een kleine hoeveelheid van de bitter, want er zit al superveel smaak in één druppeltje.

De Angostura bitters worden vaak gebruikt in bekende cocktails als de Bloody Mary, de Cuba Libre en de Manhattan.

Andy Mil van de London Cocktail Club: Iedere man moet een fles Angostura bitter hebben. Eén druppel maakt elk lekkere drankje geweldig. Ik gebruik het overal bij, van oude klassiekers tot Whisky sours tot in een Deliverance.

In Nederland koop je Angostura bitters bij de slijter (zoals Gall & Gall en Mitra). Je betaalt ongeveer 5 euro voor een flesje van 10 cl; en daar kun je best een tijdje mee vooruit.

IMG_7930

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.