Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 15 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Alles over de geschiedenis van gin én de gin-tonic

Knappe jongen die de verleiding van een groot glas gekoelde gin-tonic kan laten staan. Het drankje is inmiddels niet meer weg te denken uit de uitgaansscene en ook veel toprestaurants hebben minstens één knappe gin-tonic-combinatie op de kaart staan. Maar wist je ook dat gin een geschiedenis heeft met ‘onze’ Nederlandse jenever? Daar mogen we toch best een beetje trots op zijn.

Gin stamt af van jenever, of, zoals het ook wel wordt genoemd: genever. Ja, met een g dus. Daarom zie je ook nog weleens mooie flessen gin waar ‘Dutch Courage’ op het label staat. Het is een verwijzing naar de Vlaams-Nederlandse afkomst van de sterkedrank.

jeneverbessen

Jeneverbes

Het begon allemaal bij de jeneverbes, de belangrijkste grondstof van gin. En van jenever, de naam zegt het immers al. Jenever werd rond 1269 gezien als een medicijn, zo schrijft ook de Complete Gids voor Gin & Tonic, van Frédéric Du Bois en Isabel Boons.

De Vlamingen Jacob van Maerlant en Jan van Aalter kwamen tot die ontdekking. In 1585 was er de val van Antwerpen, waarbij veel Vlaamse inwoners naar ons land vluchtten. Daarbij introduceerden zij jenever ook in Nederland.

In de 17e eeuw, die we ook wel de Gouden Eeuw noemen, kwam in Nederland de jeneverproductie flink op gang. België had toen echter de pech gebukt te gaan onder een drooglegging: een eeuw lang mocht er geen alcohol worden geproduceerd of verkocht. Zo kon bijvoorbeeld de Nederlandse productie van jenever in Schiedam een vogelvlucht nemen.

geschiedenis van gin

Gin

Maar goed, dan zijn we er nog niet, want hoe gingen we van jenever naar gin? Engelse soldaten die tijdens de Dertigjarige Oorlogen in de Zuidelijke Nederlanden verschansten (het gebied dat nu merendeels België valt), borrelden nogal graag met jenever. Zij noemden dat niet alleen ‘Dutch courage’, maar ook ginniver, dat later weer werd afgekort tot gin. Zij namen de drank ook weer mee terug naar hun thuisland.

Vanaf dat moment werd gin in Engeland razend populair. En dat kon alleen doordat de koning op dat moment, Willem van Oranje III, het volk aanmoedigde om Engelse spirits, zoals gin te stoken. Zonder licentie. Dus wat nou drooglegging?

De Engelsen ontwikkelden daarbij hun eigen destilleermethode, waardoor de echte Engelse gin werd ontwikkeld. Nog altijd is het Verenigd Koninkrijk een echt gin-land en bedenken zij de meest bijzondere soorten gin.

geschiedenis van gin tonic

En de gin-tonic dan?

Hoe we met z’n allen tot de gin-tonic zijn gekomen, een van de populairste cocktails wereldwijd, is dan ook wel weer een grappig verhaal. De Britse Oost-Indische Compagnie werd in 1600 opgericht. Zij bedreven handel in ondermeer India. Daar dronken zij kinine, wat het hoofdbestanddeel is van tonic. Waarom: het hielp malaria te voorkomen.

Het spul was haast niet te drinken, en dus leukten ze de kinine op met suiker, limoen, water en later hun geliefde gin. Zo ontstond de combinatie gin-tonic.

Simple gin-tonic radijs

Niet verwarren met jenever

Ondanks dat gin van jenever afstamt, is het wel degelijk een andere drank geworden. Jenever wordt veelal van gerst of melasse gemaakt, gin van andere graansoorten. Van die graan stoken ze alcohol – graanalcohol – net zoals dat bij wodka gebeurt.

Nog een verschil: voor gin gebruik je naast neutrale alcohol ook botanicals. Oftewel: plantaardige ingrediënten. Dat zijn andere smaakmakers naast jeneverbessen die gin zijn bijzondere smaak geven. Denk aan kruiden, zaden en bloemen.

Wil je thuis de perfecte gin tonic maken? Kijk hier hoe je dat doet.

barman geschiedenis van gin

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.