Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 17 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

8x broden van over de hele wereld die je geprobeerd moet hebben

Zeg je brood, dan zal iedereen op de wereld totaal iets anders visualiseren. Qua smaak, maar ook op het gebied van vorm, ingrediënten en kleur. En die veelzijdigheid is precies wat brood zo lekker maakt: je raakt nooit uitgegeten.

Exact de reden dat we acht broden voor je onder elkaar hebben gezet die je sowieso een keer geprobeerd moet hebben.

Deze acht broden moet je een keer geprobeerd hebben

Kijk, we kunnen er met gemak nog zo’n 50 stuks toevoegen, maar met water in de mond zijn we na net geen eindeloze discussies tot de volgende acht gekomen.

Baguette – Frankrijk

Voor de hand liggend en daarom ook onmogelijk om ‘m niet in de lijst op te nemen: de Franse baguette. En nee, niet dat afbakexemplaar van de super om de hoek, maar juist die krakend verse Franse klassieker. Heb je er eenmaal een van dat kaliber gegeten, dan wil je niet anders. Lekker met kaas of ander beleg, maar zelfs puur – of met wat gezouten boter – is het alles wat je wil wanneer je aan brood denkt.

Baguettes
Bron: Unsplash

Paratha – India

Oké, misschien wel de moeilijkste regio om uit te kiezen is die van India en omstreken. Waar we ons inmiddels suf eten aan paratha’s, laten naan, chapati en Maleisische roti canai ons ook zeker niet koud. Maar de vele geraffineerde lagen in paratha maken het Indiase platbrood zo verslavend lekker dat het een compleet nieuwe wereld van brood heeft geopend. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Chinese Cong You Bing. Die we er op deze manier ook stiekem tussen schuiven.

Paratha lunch wrap
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Tortillas – Mexico

Troostvoer op alle vlakken: Mexicaanse maïstortilla’s zijn net zo veelzijdig als dat ze lekker zijn. Frituur ze en je hebt nachos, maar wij gaan vooral voor de kleine exemplaren die gebruikt worden voor taco’s. De smaak is ongeëvenaard en de combinaties met de toppings van de taco’s maken het geheel onvergetelijk. Het bewijs dat je met weinig ingrediënten en wat techniek iets iconisch kunt maken.

taco omakase
Bron: Unsplash

Khobz kesra – Marokko

Gebakken in grote ovens genaamd ferran, heeft het Marokkaanse khobz kesra alles wat je zoekt in een brood: een ietwat crunchy buitenkant en een fluffy binnenkant waar je alleen maar van kunt dromen. Perfect dus om te serveren naast stoven.

Khobz kesra-broden
Bron: Unsplash

Injera – Ethiopië

Injera’s zijn platbroden (zo plat als een pannenkoek) uit Ethiopië met ontelbaar veel gaatjes erin. Ze worden gemaakt van teff-meel en geserveerd met verschillende vlees- en groentegerechten, afhankelijk van de regio en het budget. Je eet het met je rechterhand, waarmee je stukken van de injera afscheurt. De stukjes injera gebruik je vervolgens om de gerechten mee op te lepelen.

Cornbread – Verenigde Staten

Vergeet dat gele ‘maïs’-brood van de super, want als je eenmaal het echte Amerikaanse cornbread hebt geproefd, begrijp je hoe maïsbrood óók kan smaken. Het hartige en lichtzoete brood wordt voornamelijk in de zuidelijke staten als bijgerecht geserveerd, en wij zouden dat wel wat vaker willen zien. We hebben goed nieuws: met dit recept maak je in een handomdraai je eigen cornbread.

Cornbread
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Arepas – Zuid-Amerika

Nog meer lekkers met maïs: een arepa is een rond broodje, krokant van buiten en – mits goed bereid bereid – nog zacht van binnen. In Zuid-Amerika zijn ze populair: daar worden arepas bij vrijwel elke maaltijd gegeten. Uit de Venezolaanse en Colombiaanse keuken zijn arepas niet weg te denken. Deze ongerezen broodjes worden gemaakt van voorgekookt maïsmeel, water en een snufje zout. Lekker in combinatie met kruidige toppings en vullingen. Gratis tip van ons, voor jou: maak eens zelf arepas met dit recept en je wil niet anders meer.

Arepa's met zoete aardappel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Shokupan – Japan

Japanners zijn meester in techniek en perfectie: dat blijkt wel wanneer je een hap shokupan neemt: het meest fluffy melkbrood wat je ooit zult proeven. Beleg het, eet het puur, toast het of hang het op boven je bed: we zouden het allemaal begrijpen want deze wolk van een brood doet je al het andere witbrood vergeten. Nog leuker: maak eens zelf shokupan met dit recept.

Japans melkbrood
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer lekker brood:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.