Culy Homemade: supermakkelijk cornbread

Een echte Amerikaanse klassieker: cornbread. Een ‘brood’ gemaakt met maïsmeel, maar dan eentje waar er geen kneden of rijzen aan te pas komt. Supermakkelijk dus! Er zijn verschillende varianten om te maken; wij maken een lekker smeuïg cornbread.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng in een kom of maatbeker de melk, azijn en olie door elkaar met een garde.

Meng in een grotere kom het maïsmeel, de bloem, de baking soda, zout en suiker samen met een spatel of garde. Je kunt meer suiker toevoegen als je een iets zoeter brood wil. (Als je geen baking soda hebt, kun je ook bakpoeder gebruiken, gebruik dan maar 1 theelepel!).

Giet de natte ingrediënten bij de droge en meng door met een garde tot het een mooi dik beslag is, dat nog wel makkelijk van de garde af loopt.

Spray je cakevorm in met wat bakspray of vet ‘m in met een beetje gesmolten boter.

Giet het mengsel in de cakevorm en bak 45 minuten in de oven op 200 °C. Het cornbread is gaar als de bovenkant goudbruin is en een satéprikker in het midden er droog tot bijna droog uit komt (dit recept maakt een vrij smeuïg cornbread, dus hij wordt niet gortdroog).

Tip: als de bovenkant te snel bruin wordt, dek dan de cakevorm af met wat aluminiumfolie. Zo gaart het cornbread door zonder verder te kleuren.

Je kunt in plaats van een cakevorm ook een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm gebruiken; je cornbread wordt dan wel wat platter, en moet wellicht ook iets korter in de oven.

Zodra het cornbread gaar is haal je deze uit de oven en laat je ‘m 10 tot 20 minuten afkoelen in de vorm op je aanrecht. Daarna kun je ‘m heel voorzichtig uit de vorm halen (houd de vorm op zijn kop) en verder laten afkoelen, of direct aansnijden en lauwwarm eten.

* Door de baking soda wordt het cornbread in de oven super luchtig, zodra je ‘m eruit haalt zakt -ie wel iets in. Niet schrikken!

Varianten

Je kunt dit beslag ook in muffinvormpjes bakken of zelfs in een gietijzeren pan op het vuur. In veel Amerikaanse recepten worden er ook eieren toegevoegd aan het beslag.

Je kunt ook variëren met het meel: bijvoorbeeld half maïsmeel, half teffmeel (te koop bij de natuurwinkel). Of allerlei hartige vullingen toevoegen, zoals blokjes rode paprika, Jalapeno-pepers of kaas.

Waar eet je cornbread bij?

Traditioneel wordt in (Latijns-)Amerika cornbread bij chili gegeten als een bijgerecht. Maar cornbread is ook heerlijk als bijgerecht bij spareribs, worstjes, een bonenschotel of gewoon ‘zo’ als snack.

Stock

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!