Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 15 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

5 x manieren waarop je van nachos een complete maaltijd maakt

Nachos in een complete maaltijd transformeren? Reken maar van yes dat dat een héél goed idee is. Wij bieden je de nodige inspiratie.

Even een klein verhaaltje: in 1943 woonde de Mexicaanse kok Ignaicio Anaya, ‘nacho’ voor de vrienden, in Piedras Negras (Mexico, net over de Amerikaanse grens). Deze streek werd in die tijd regelmatig bezocht door vrouwen, echtgenoten van Amerikaanse soldaten. Tijdens een van hun tripjes besloot de groep dames om te gaan eten bij Ignacio, ‘Nacho’ dus, die eigenlijk al wilde sluiten, maar deze kans op extra omzet niet wilde laten liggen.

Hij bedacht een nieuwe snack met wat hij nog in de keuken had liggen. Hij sneed tortilla’s in driehoekjes en bakte deze in de oven met geraspte cheddar en jalapeño-pepertjes. De dames vonden het heerlijk en op de vraag hoe dit gerecht heette, antwoordde de kok trots: ‘Nachos especiales’.

Zo maak je van nachos een complete maaltijd

Je leest dat het gerecht van bij de oorsprong geen strak recept heeft gekend. Onthoud vooral dat je nachos gerust mag upliften met (veel) lekkere toppings, dan komt het altijd goed.

1. Maak loaded nachos met groenten

Door flink veel veggies toe te voegen aan de nachos, worden ze een stuk gezonder en voedzamer. Groenten die goed bij nachos passen zijn rode paprika, rode ui en tomaat. Die kun je zo tussen de nachos verstoppen alvorens deze de oven in gaan. Na het bakken kun je op de nacho’s nog een snelle tomatensalsa lepelen.

2. Voeg refried beans toe

Refried beans zijn zwarte bonen die met heerlijke smaakmakers worden gebakken, daarna gepureerd en dan opnieuw gebakken. Die kun je kant- en klaar kopen in de supermarkt (bijvoorbeeld van het merk La Morena), maar ook zelf maken. Dat is nog vele malen lekkerder en ze zijn de perfécte manier om je nachos wat meer body te geven.

3. Maak snelle lunchnachos…

Nachos voor de lunch? Zo’n gek idee is dat helemaal niet. Kijk maar naar Bon Appetit chef Chris, die binnen no-time een snelle nachoschotel met bloemkool, refried beans en een heleboel lekkere toppings op tafel zet. Wanneer de nachos in de oven staan, heb je tijd om avocado, rode ui en verse kruiden fijn te hakken. Die strooi je er simpelweg overheen als de nachos uit de oven komen.

4. …of nachos voor het ontbijt

Nachos voor het ontbijt, zijn we gek geworden? Helemaal niet. Toegegeven: het is misschien een tikkie decadent, maar eigenlijk is het ook best logisch. Nachos zijn namelijk superlekker in combinatie met spek en een eitje, de ultieme ontbijtkost. Laat de nachos bijvoorbeeld in de oven bakken met kaas en blokjes tomaat en bak intussen spekblokjes en een eitje (op je favoriete manier). Voeg de twee samen en je hebt een tópontbijt.

5. Stop ze in een bowl

Als je niet wil dat nacho’s het hoofdingrediënt van je maaltijd vormen, kun je ze ook als topping bij een bowl gebruiken. Wij maakten bijvoorbeeld eens een Mexicaanse rijstbowl met kip en limoenaïoli. De nachos zorgden voor de nodige crunch. Deze burritobowl in één grote pan doet het ook ongetwijfeld goed met nachos.

Mexicaanse lunchbowl
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Culy Homemade: nacho’s met gehakt en kaas uit de oven

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.