Redactie
Redactie Broodjes 16 sep 2014
Leestijd: 1 minuut

Goed gevulde arepas zijn dé Zuid-Amerikaanse specialiteit

Uit de Venezolaanse en Colombiaanse keuken zijn arepas niet weg te denken. Deze ongerezen broodjes worden gemaakt van voorgekookt maïsmeel, water en een snufje zout. Lekker in combinatie met kruidige toppings en vullingen, en in Zuid-Amerika op vrijwel iedere hoek van de straat verkrijgbaar. 

Een arepa is een rond broodje, krokant van buiten en – als ze goed zijn bereid – nog zacht van binnen, wat een beetje doet denken aan een pitabroodje. In Zuid-Amerika zijn ze populair: daar worden arepas bij vrijwel elke maaltijd gegeten. Als snack zijn ze overal op straat verkrijgbaar, maar ze worden ook veel thuis bereid.

Bron: Flickr

De lekkerste vullingen

De Venezolaanse arepa is iets dikker dan die uit Colombia, wat het Venezolaanse broodje perfect maakt voor een goede vulling. Daar wordt het broodje doormidden gesneden en gevuld met carne mechada (draadjesvlees), pollo mechada (‘draadjeskip’), caraotas negras (zwarte bonen) of queso (kaas). In Colombia snijden ze het broodje meestal niet door, maar voorzien ze de arepa van een fijne topping. Een beetje cream cheese of boter is al lekker.

Naast de naturel arepa is er ook een dulce (zoete) of allinada (gekruide) variant. De zoete arepa wordt bij het ontbijt gegeten en gekruid eet men ze als voor- of bijgerecht.

Bron: Flickr

Zelf maken

De broodjes maak je heel makkelijk zelf thuis. Hier vonden we een handig stappenplan voor de bereiding van arepas. Maar let op, zorg ervoor dat je voorgekookt maïsmeel gebruikt. Koop bijvoorbeeld Harina de Maiz Blanco Precocida van het merk PAN, verkrijgbaar bij de toko.

En dan natuurlijk vullen! Wij zijn fan van pulled pork, draadjesvlees of een echt Venezolaanse vulling als carne mechada. Maar je kan natuurlijk elke vulling maken die je lekker lijkt. Voor meer inspiratie kijk je hier.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.