Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 21 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over ‘butter eye buns’: hemelse boterbroodjes uit Finland

Al jaren zijn we jaloers op de gezellige baksels uit het Noorden van Europa: de regio waar kanelsnegler, kardemombroodjes en lussekatter volop zegevieren. Toen Culy’s Winnie onlangs naar Zuid-Finland reisde voor een culinaire inspiratiereis, groeide die jaloezie alleen maar bij het ontdekken van Finse boterbroodjes.

We gaan niet te veel aandacht vestigen op de officiële Finse naam van de lekkernijen in kwestie: na verschillende pogingen kunnen we de term voisilmäpulla nog altijd niet onthouden, laat staan correct uitspreken.

Broodjes met een boteroog

De Engelse vertaling is al wat makkelijker: voisilmäpulla betekent letterlijk ‘butter eye buns’ en daarmee kun je al raden dat je je mag verheugen op een rond broodje met een kern van boter.

Nu zou je kunnen opwerpen dat een broodje met boter niet per se het spannendste is wat je in je leven als foodie ooit hebt gehoord. Dat klopt. Tot je om acht uur ‘s ochtends op een Fins verlaten eiland zo’n broodje op open vuur ziet liggen…

Culy ontdekt Finland
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De kracht van zo’n broodje

Het laagje kristalsuiker aan de buitenkant van de broodjes verraadt het al: butter eye buns zijn zoet en in gezelschap van een bitter kopje koffie vormen ze een prima ontbijt. Extra troef: het deeg wordt traditioneel op smaak gebracht met kardemom, een specerij die al jaren onze harten wint door haar frisse én warme karakter.

Toch zit de kracht ‘m vooral in die boterige kern waar de broodjes hun naam aan danken. Het binnenste botermengsel smelt logischerwijze bij verhitting – op open vuur dus bijvoorbeeld – en dat is één van de lekkerste dingen die je jezelf tijdens zo’n Finse boswandelingen kunt wensen.

Zo maak je de broodjes zelf

Toch hoef je natuurlijk niet naar Finland af te reizen om van de broodjes te genieten – ze zelf maken blijkt gelukkig niet zo moeilijk. Vergelijk het een beetje met kanelbullar bakken, alleen zonder zoveel kaneel en met een extra klontje boter dat je op het laatste moment in het deeg propt.

Een makkelijk recept voor Finse boterbroodjes vind je op deze website. Maak ze en vergeet vooral niet om ze opnieuw op te warmen als ze op een gegeven moment zijn afgekoeld. Die vloeibare boterkern is wat je wil.

En daarmee is het ‘t zoveelste bewijs dat Finse lekkernijen niet veel poespas nodig hebben om lekker te zijn. Met de pure smaken van mooie producten kom je natuurlijk al een heel eind…

Meer over Zuid-Finland?

Benieuwd wat het Zuiden van Finland nog meer te bieden heeft op culinair vlak? Eerder voerde Culy’s Winnie culinair verslag.

In een notendop: Zuid-Finland is een verrassende maar zalige culinaire bestemming, eentje die we iedereen kunnen aanraden.

Culy ontdekt Zuid-Finland
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.