Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 8 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: Japans melkbrood (shokupan)

Maak kennis met je nieuwste quarantainehobby: Japans melkbrood (shokupan) maken! Wij weten alvast al wat je gaat zeggen als je dit brood uit de oven haalt: “It’s so fluffy I’m gonna dieeeee“!

Er wordt wel eens gezegd dat Japans melkbrood maken een precisiewerkje is. Maar laat je dat vooral niet afschrikken om het brood te maken. Het enige waar je écht goed op moet letten, is dat je de exacte grammen van het recept volgt, en dat werk wordt eigenlijk voor je gedaan door de keukenweegschaal.

Verder is ‘t een kwestie van het één keer te maken zodat je de juiste techniek te pakken hebt. En oh ja: let er even op dat het zelfrijzend bakmeel minstens 11,9 gram eiwit per 100 gram bevat. Bij de bloem van het huismerk van Albert Heijn is dat bijvoorbeeld het geval.

Wij durven trouwens te wedden dat je het daarna nog veel vaker gaat maken, want echt jongens: dit brood is the good stuff. Tip: eet het Japans melkbrood met wat boter en jam of maak er katsu sando van. Meesterlijk lekker.

> Lees ook: dit zijn de gerechten die de wereld massaal kookte in lockdown, aldus Pinterest

Japans melkbrood
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je het Japans melkbrood

Doe het water, melk, ei, gist, suiker, boter, bloem en zout (in deze volgorde!) in de mengkom van je standmixer. Laat ongeveer 5 minuten mixen met de deeghaak op een lage snelheid.

Laat nu nog eens 15 minuten kneden op medium snelheid.

Zet nu een andere grote kom klaar en voorzie de binnenkant van een laagje bloem.

Maak een klein balletje (ter grootte van een golfbal) van het deeg en strek dit met de duim en wijsvinger van beide handen uit. Als het deeg niet breekt, dan zit je goed. Zo niet, laat de standmixer nog wat verder kneden.

Het is normaal dat je een heel erg zacht, plakkerig deeg hebt. Probeer te weerstaan aan de verleiding om bloem toe te voegen! Bestuif je handen met wat bloem en maak een bal van het deeg. Schik in de kom die je net hebt klaargezet en dek af met plasticfolie.

Laat dit ongeveer een uur rijzen tot de deegbal drie keer zo groot is geworden.

Bestuif een werkblad met bloem en neem de deegbal uit de kom. Verdeel in drie kleinere ballen van gelijke grootte.

Japans melkbrood
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Het brood vormen

Rol nu één deegbal uit tot een ovaal waarbij de de langere zijde verticaal voor je ligt. Plooi nu de twee buitenste kanten van de ovaal naar het midden zodat er een platte cilinder voor je ligt. Rol deze cilinder nu van beneden naar boven op tot je een rolletje krijgt.

Herhaal dit voor de twee andere porties deeg. Plaats de drie rolletjes in de broodvorm (vet deze in als je geen anti-aanbakvorm gebruikt). Dek de broodvorm af met een grote lege kom (of losjes met plasticfolie) en laat nog eens 1 uur rijzen. Let op: verwarm de oven voor op 175 graden wanneer er 30 minuten voorbij zijn.

Bestrijk de bovenkant van het brood met een laagje gesmolten boter, dit zorgt ervoor dat het brood zal glimmen. Bak 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Haal uit de oven, bedek met aluminiumfolie en bak nog eens 5 minuten. Haal onmiddellijk uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.

Japans melkbrood
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer bakprojecten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.