Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 5 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

De lekkerste gerechten uit de Ethiopische keuken

De Ethiopische keuken wordt in 2020 helemaal booming, voorspelt Uber Eats. Om je alvast voor te bereiden op wat komen gaat, zetten wij een aantal heerlijke Ethiopische gerechten voor je op een rijtje.

Ethiopisch eten is zoals wij het graag zeggen: ugly delicious. En dat is alleen maar positief. Benieuwd wat je nou precies kunt verwachten van de Ethiopische keuken? Stay tuned!

Injera’s

Dit móét je een keer gegeten hebben. Injera’s zijn pannekoeken gemaakt van teff-meel.  Ze worden geserveerd met verschillende vleesgerechten en verse groenten.

Je eet het met je rechterhand, waarmee je stukken van de injera afscheurt. De stukjes injera worden als bestek gebruikt om de gerechten mee te eten. Vaak worden er porties gedeeld met de rest van de tafel. Een gezellig interactief maal dus.

In de onderstaande video zie je hoe een injera gemaakt wordt en hoe je het eet:

Pasta beu injera

Op zoek naar de Ethiopische versie van spaghetti bolognese? Here you got it. Deze injera is gevuld met pasta met vlees. Een enorme caloriebom, dus voor de hongerige Culy’s een echte aanrader.

Net als met injera’s, wordt dit gerecht met de rechterhand gegeten. De injera wordt weer gebruikt als bestek.

Beyainatu

Vegetariërs, opgelet! Beyainatu is namelijk het meest populaire vegetarische gerecht uit de Ethiopische keuken. De naam betekent: ‘een beetje van alles’. En dat is precies wat het is.

In dit gerecht kun je verschillende soorten groenten, aardappelen en meer herkennen. Het is één groot kleurenpalet.

Shiro

Deze puree van kikkererwten of bonen, is een ware delicatesse. Het ziet er misschien saai uit, maar de smaak gaat je echt verrassen. Vaak wordt er nog ui, knoflook, gember, chilipeper en tomaat aan toegevoegd, voor een extra sterke smaak.

Oh, en dit gerecht is helemaal vegan, mits er geen boter aan is toegevoegd. Noteer het.

Tibs

Één van de populairste gerechten uit de Ethiopische keuken. Tibs is gesneden vlees dat wordt geserveerd in een kleine kleipot, vaak met injera erbij.

De inhoud varieert tussen lams- en rundvlees. In Ethiopië hangen de karkassen vaak buiten, waar ze het vlees direct vanaf snijden. Een enorme aanrader voor elke vleesliefhebber.

Asa

Vis (asa) bestellen in Ethiopië? Daar heb je wel wat guts voor nodig. De vis wordt namelijk in zijn geheel geserveerd (denk aan een vissenkop die je aankijkt…). Schrik niet teveel, want vis uit de Ethiopische keuken is echt goddelijk. Vooral de vinnen schijnen heerlijk te zijn.

In Ethiopië is het gebruikelijk om alles van de vis op te eten, behalve een aantal graten. Walg je echt van het idee om een vissenkop te eten? Dan kun je ook altijd ‘asa tibs’ bestellen. Dit zijn stukken gemarineerde vis die je met een gerust hart kunt eten.

Voor de onverschrokken foodies: Channel je innerlijke Bourdain en ga vissenkoppen eten

Doro wot

Doro wat? Wot is de Ethiopische variant van curry. Wat is Doro wot dan? Dit is dus curry met heerlijke kip drumsticks (of vleugeltjes), geserveerd in een kruidige saus.

In Ethiopië wordt dit gerecht voornamelijk gegeten bij feestelijke gelegenheden, met vers kippenvlees.

Fatira

Dit ontbijtgerecht vindt iedereen lekker, geloof ons. Fatira is een gerecht van filo-achtig-deeg, gevuld met roerei en honing. Vaak wordt het geserveerd met echte Ethiopische koffie, dus wat ons betreft kun je deze niet overslaan.

Een perfecte balans tussen hartig en zoet. Een feestje aan de ontbijttafel! Je kunt fatira overigens ook als streetfood krijgen in Ethiopië.

Meer Afrikaanse keuken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.