Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 7 okt 2020
Leestijd: 5 minuten

Restaurant Triptyque in Wateringen: East meets Westland

Wij zijn zó blij dat sterrenchef Niven Kunz terug is met een nieuw restaurant! Samen met zijn vriendin Virginie van Bronckhorst opende hij restaurant Triptyque, dat is gevestigd in het Zuid-Hollandse Wateringen. Met die herkenbare, verfijnde kookstijl van de chef, wederom veel groenten én een nieuwe liefde voor Japan.

Restaurant Triptyque

Tel daar ook nog eens bij op dat Triptyque er fantastisch uitziet. Het tweetal runt het nieuwe restaurant met het volledige oude team van restaurant Niven.

Van Rijswijk verkasten ze naar Wateringen: een plek die vertrouwd is voor de chef. Op 24-jarige leeftijd kreeg hij hier zijn eerste Michelinster, bij restaurant ’t Raethuys (en vestigde hij zich als de jongste Nederlandse sterrenchef ooit).

> Lees ook: sterrenchef Niven Kunz opent binnenkort een nieuw restaurant

Restaurant Triptyque interieur
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Nieuwe energie

Je moet even zoeken naar het restaurant als je aankomt in Wateringen, want het zit een beetje verscholen in een hoekje tegenover een winkelstraat. Maar wát een charmant historisch pand is het. Team Niven heeft hier flink verbouwd en Virginie heeft voor een heerlijk interieur gezorgd.

Als je ‘t moet vergelijken met het oude restaurant (wat ook al prachtig was), voelt het wat frisser, lichter en luchtiger. Dat lekkere gevoel van nieuwe energie en inspiratie.

Amuses bij Restaurant Triptyque
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Liefde voor Japan

Dat is zéker ook te merken aan tafel. Want ondanks dat Niven hier een aantal van zijn signatuurgerechten serveert (en nog steeds de nadruk legt op groenten en de mooie producten van het Westland – waarvoor hulde), is er ook een nieuwe liefde de keuken ingeslopen: die voor de Japanse keuken.

East meets Westland zegt één van de heren van de bediening. Wat mooi gevonden! En het is eigenlijk een hele logische match: de Japanse keuken gaat waanzinnig mooi samen met de verfijnde kookstijl van de chef.

Restaurant Triptyque
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Van deze filosofie is geen treffender voorbeeld van denkbaar dan de eerste amuse: de lokale Frankentaler druif, opgetuigd als een Japans kokeshi-poppetje, met behulp van een dotje zure room en kaviaar.

Ook wordt er een mooi houtblok voor ons neergelegd met daarop drie amuses: goddelijke tempura van shisoblad met gelei van sambai-azijn, knapperige nori met wasabi en tobiko (viskuit) en komkommer met matcha en het schattigste kleine courgettebloemetje dat je ooit hebt gezien.

Oester bij Restaurant Triptyque
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Chawanmushi

Als dat nog niet genoeg is om van in culinaire extase te vallen, dan wel de eerste gang. Op tafel verschijnt een prachtige oester met red meat radijs en vinaigrette van foreleitjes, geflankeerd door vijf kleine kommetjes met Japans-geïnspireerde gerechtjes. Ze allemaal beschrijven zou duren van hier tot Tokio, dus we lichten er een paar uit.

Zoals de Bawykov-zalm (ambachtelijk gerookte zalm van Meesterkok Rien Heemskerk) met zeesla: verfijning ten top. En de chawanmushi: meestal hartige Japanse eiercustard, die wordt gestoomd tot zachte perfectie. Één hap en je voelt je innig tevreden als een soezende kat, zonder een zorg in de wereld (sorry, we worden er helemaal week van).

Restaurant Triptyque
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

East meets Westland

Ook voor de eerste gang laat Niven zijn ‘East meets Westland-filosofie’ weer gelden: we krijgen een bordje dat we zó zouden willen inlijsten van hamachi uit Zeeland (!), crème van algen, vinaigrette van Tomasu (Rotterdamse sojasaus) en radijsjes uit het Westland. Die vis: zó vers krijg je ‘t maar zelden. Een mooie combi met de wijn: een sauvignon blanc uit West-Afrika (leuk!).

Vis bij Restaurant Triptyque
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

De tweede gang is – daar hebben we ‘m – een triptyque (drieluik) van tomaat. Zo is er een voortreffelijke cocktail van tomaat met gember en sake en een gerechtje van geitenkaas met Westlandse tomaat en sushigember. Wie ooit heeft bedacht om tomaat, geitenkaas en gember te combineren, verdient een pluim.

De steak tartare is vega en gemaakt van tomaten die 24 uur zijn gedroogd, aangemaakt op de klassieke manier. De tomatentartaar is een signatuurgerecht van de chef, maar deze versie is voorzien van noordzeekrab, sabayon en kaviaar. Het is en blijft een razend knap gerecht, met een al even knappe textuur.

Steak tartare van tomaat bij Restaurant Triptyque
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Het menu van Triptyque

De rest van het uitgebreide menu van Triptyque laten we je hieronder graag zien in foto’s. Ooht en aaht u vooral mee.

Restaurant Triptyque
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Langoustine met boekweitnoedels, raapjes en dashi.

Coquille bij Restaurant Triptyque
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Gebakken coquille, bereidingen van aardpeer, limoenschil en een jus van truffel en sherry (jemig, wat lekker!).

Daarbij mini brioche, bereid op Aziatische wijze (gestoomd en gefrituurd) en opgediend met jamón en basilicum.

Restaurant Triptyque
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Zeebaars met croûte van dragon, pulpo, courgette en jus van wortel.

Restaurant Triptyque - zwezerik
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Gebraiseerde zwezerik met crème van aubergine, lak van gember en sake, paksoi en Westlandse ijspegel.

IJsjes bij Restaurant Triptyque
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Het pre-dessert: ijs van Haagse hopjes in een hoorntje, Goudse stroopwafel.

Melk en honing Restaurant Triptyque
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Het eerste dessert: ‘brood, melk & honing’. Met – hoe kan het ook anders – Westlandse honing.

Restaurant Triptyque
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Dessert van nougatine, chocolade en hazelnoot.

Wij kunnen alleen maar zeggen: het was fantastisch. We zouden het volledig terecht vinden als het team ook met Triptyque weer een Michelinster weet binnen te slepen…

Op naar die ster

Handig om te weten: Triptyque serveert meerdere menu’s. Een diner van 3 gangen kost € 50,- euro per persoon, maar je kunt ook kiezen voor vier of vijf gangen. Wij raden je écht aan om all out te gaan met het proeverijmenu van Triptyque (€ 110,- euro per persoon).

Ook een aanrader: strijk hier neer voor een uitgebreide lunch op donderdag, vrijdag of zaterdag. Geen betere manier om je dag te besteden.

Restaurant Triptyque
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Het adres van restaurant Triptyque

Plein 13G
2291 CA Wateringen

Openingstijden: woensdag t/m zaterdag vanaf 17:00 tot 22:00 uur. Of donderdag t/m zaterdag voor lunch vanaf 12:00 uur. Kijk voor meer informatie en om te reserveren op de website.

Toprestaurants in Zuid-Holland:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.