Redactie
Redactie Kooktips 7 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Dít is waarom je noten moet hakken als ze nog warm zijn

Terwijl de herfst zijn intrede doet, maken we langzamerhand steeds meer plek voor alle fijne producten die hiermee gepaard gaan. Pompoenen in overvloed, warme chocolademelk en verse noten uit het bos. Een handige tip van ons voor jou: hak noten terwijl ze nog warm zijn!

Dit soort tips kunnen je alleen maar blij maken, vooral nu we tijdens de herfst het liefst overal noten in gebruiken. De volgende tip is er misschien eentje in een notendop, maar zó handig. Wij zouden willen dat we ‘m eerder ontdekt hadden (want de stukjes noot schoten nog weleens door de keuken).

Roosteren

Ervan uitgaande dat je ze roostert (dit hoeft natuurlijk niet per sé, maar brengt wel veel meer smaak naar voren), kun je de noten het beste hakken terwijl ze nog warm zijn.

Op dat moment zijn ze relatief zacht en kun je ze veel makkelijker snijden. Daarnaast schieten ze niet uit elkaar en heb je veel beter in de hand hoe je ze precies snijdt. Dit resulteert niet alleen in meer gemak, maar ook in meer gelijke stukjes.

Wanneer de noten afkoelen, worden ze automatisch een stuk harder en taaier. Hierdoor vallen ze sneller uit elkaar als je ze probeert fijn te hakken en krijg je veel meer kruimels in plaats van stukjes. Niet fijn dus.

zoete cashewnoten met kokos
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De juiste noot raken

Als je dan met nootjes aan de slag gaat, is het handig om te weten met welke methode je ze gaat roosteren. Gebleken is namelijk dat het roosteren van noten het beste gaat in de oven, in plaats van in een warme pan. Daar kwam Culy een tijdje geleden achter en deze gouden tip onthouden we je daarom niet.

Maar, wist je dat je noten ook kunt roosteren in de magnetron? Eenvoud siert de mens en met deze handigheid wordt dat spreekwoord dubbel en dwars benadrukt.

Nootjes snacks:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.