Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 31 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoeveel rijst moet je koken per persoon?

Rice, rice baby! Heb jij ook wekelijks een ontzettende honger naar rijst? Wij wel. En hoewel het ons niet ontbreekt aan toffe rijstrecepten, blijft toch iedere keer weer de vraag: hoeveel rijst per persoon moet je nou eigenlijk gebruiken?

Van risotto tot congee of het schepje in een rijstbowl: wij zetten het op een rij(s)tje.

Rijst als hoofdschotel

Of je nou risotto, nasi goreng of Mexicaanse rijst maakt: bij deze gerechten is het heel duidelijk dat rijst de hoofdrol inneemt. 75 à 100 gram is hier een goede richtlijn, afhankelijk van het gerecht en de andere ingrediënten. Alleen als je écht niet zo heel veel andere ingrediënten gebruikt (zoals bij deze luie tomatenrijst met ei), kun je het aantal grammen rijst wat opschroeven. Dat geldt ook als je gewoon héél veel trek hebt.

Risotto

Risotto is door de parmezaan, witte wijn, bouillon en boter normaal gesproken vol en romig van smaak (zo niet, kijk er dan niet van op als je op je donder krijgt van Italianen). In de meeste recepten wordt daarom niet meer dan 60 tot maximum 100 gram rijst per persoon gerekend.

Houd hierbij in het achterhoofd dat hoe machtiger de ingrediënten van je risotto zijn (zoals een combinatie van ‘nduja met burrata en pistache: heerlijk maar ook véél), hoe minder rijst je nodig hebt. Zijn de andere ingrediënten eerder fris (zoals in deze tomatenrisotto met citroen en basilicum), houd dan 100 gram aan.

Rijst per persoon voor nasi goreng

Voor nasi goreng is 80 à 100 gram rijst per persoon een goede maatstaf. Waar risotto romig is, is nasi goreng van nature wat meer fluffy en licht – helemaal als je kiest voor een vega versie met (veel) groente en een kneepje limoen.

Ook hier geldt natuurlijk weer: hoe meer vettige toppings (zoals kroepoek of een eitje), hoe minder rijst je in principe nodig hebt. Of houd 100 gram voor grote eters aan, 80 aan voor kleinere.

Culy Homemade: Khao Phad Neua (Thaise gebakken rijst met rundvlees, prei en tomaat)

Congee

En dan hebben we nog congee: die heerlijke troostende rijstepap met Chinese roots. In onze recepten kiezen we altijd voor 95 gram per persoon. Dat is een royale portie, maar congee is dan ook het type gerecht waarvan je véél wil (en meer).

Congee met spinazie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Rijst per persoon als bijgerecht

Serveer je rijst als bijgerecht bij een stukje vlees, vis of bijvoorbeeld in een bowl? Dan kun je 50 à 60 gram per persoon aanhouden. Ook in rijstbowls is dat een gepaste hoeveelheid. Dat doen we bijvoorbeeld in deze rijstbowl met krokante tempeh en gochujang, in deze zomerse poke bowl met watermeloen of in deze frisse Thaise saté-bowl met krokante tofu.

Culy Homemade: ‘luie’ tomatenrijst met ei (makkelijker wordt ‘t niet)

lamsvlees met saffraanrijst en appelchutney
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Onze lekkerste gerechten met rijst:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.