Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 26 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Lemper ajam (gevulde rijstrolletjes met kip) van Toko Lo

Wat een héérlijk boek is Toko Lo toch geworden! Met Indische roots en een opleiding als banketbakker vond Lola van Ruler dat het tijd was voor een kookboek waarin ze handgeschreven familierecepten vertaalt voor het grotere publiek. Van pandanflensjes tot Indische aardappelkroketjes en deze lemper ajam: Lola’s baksels zijn een mix van retroklassiekers met een vleugje eigenzinnigheid. Wij willen het allemaal.

Lola van Ruler kun je kennen van haar fantastische Indische bakkerij, eveneens Toko Lo genaamd. Daar verkoopt ze Indische koekjes en andere lekkernijen die ontzettend geliefd zijn bij een groot publiek. Spring je binnen bij Toko Lo, dan is de kans groot dat je Lola al fluitend in de keuken aantreft. Lola’s liefde voor bakken is onuitputtelijk en die liefde geeft ze graag door met haar kookboek.

Lola: “Lemper hebben, door hun samenstelling van rijst en kip, wel iets weg van een minimaaltijd. De bekendste zijn die in de vorm van een rijstrolletje, zoals deze, maar je kunt er ook een keer pakketjes in bananenblad van maken en er na het stomen blokjes van snijden.”

Lemper ajam van Toko Lo
Bron: Mitchell van Voorbergen

Lemper Ajam van Toko Lo

1. Was de kleefrijst onder koud stromend water tot het water helder ziet. Week de rijst 30 minuten in ruim water.

2. Kook de kip in ruim water met wat zout in 25 minuten gaar. Giet af, laat afkoelen en pluk het kippenvlees in fijne sliertjes. Zet opzij.

3. Rooster de kemirinoten geurig en hak ze fijn. Maal in de vijzel of keukenmachine de sjalotten, knoflook, kurkumapoeder, korianderpoeder, komijnpoeder, laospoeder en de kemirinoten tot een fijne boemboe.

4. Verhit olie in een wok op middelhoog vuur en fruit de boemboe 5 minuten. Voeg de verse laos en gember, 2 stengels citroengras, 5 limoenblaadjes, de kip en 200 milliliter kokosmelk toe en laat op laag vuur inkoken.

5. Breng een laagje water in de stoompan aan de kook. Giet de kleefrijst af en stoom de rijst in de stoominzet met 2 stengels citroengras en 2 limoenblaadjes ongeveer 40 minuten.

6. Breng intussen een liter kokosmelk met 2 sten- gels citroengras, 2 limoenblaadjes, een theelepel zout en de kristalsuiker aan de kook. Zet zodra de kokosmelk kookt het vuur uit en roer de gestoomde kleefrijst erdoor. Zet het vuur laag en blijf roeren tot de rijst gaar is en alle kokosmelk heeft opgenomen. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

7. Leg een stuk plasticfolie op het werkblad, verdeel er 2 eetlepels kleefrijst over en druk met een vochtige lepel plat tot een rechthoek van 10 bij 15 centimeter. Voeg indien nodig wat extra rijst toe. Vouw de plasticfolie open en verdeel over de breedte van de rechthoek in een rechte baan een flinke eetlepel vulling. Rol de plasticfolie over de vulling heen op en rol het rijstrolletje voorzichtig dicht. Draai de folie aan weerszijden op tot een strakke, stevige rol. Herhaal met de resterende rijst en vulling.

8. Warm de lemper, opgerold in plasticfolie, op in de magnetron of in de stoompan.

Toko Lo cover

Toko Lo (Carrera Uitgevers) van Lola van Ruler is nú te koop voor € 29,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.