Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 31 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over fuet: niet zomaar een borrelworstje

Als tapa, als borrelhapje of als ingrediënt in (Spaanse) gerechten: fuet is een geweldig worstje dat zich voor veel bereidingen leent. Maar wat is het eigenlijk precies? En hoe verschilt ‘ie van andere worstjes?

Catalaanse zweep

Fun fact: fuet betekent letterlijk zweep in het Catalaans. Dat verwijst naar de karakteristieke vorm van het worstje, langwerpig en dun (niet dikker dan twee centimeter). Tussen de regels door lees je ook al dat de oorsprong van het fuetworstje zich in Catalonië bevindt, met name in de Catalaanse regio Osana.

Qua smaak kun je fuet omschrijven als zoet met lichte pepertonen. Peper, kruidnagel, koriander en/of anijs worden vaak gebruikt om de van varkensvlees gemaakte worst extra op te peppen, al gebruikt iedere regio of producent wel een eigen specerijenmix.

Niet zomaar een worstje

In de specerijen zit ‘m meteen ook het verschil met chorizo, die andere bekende Spaanse worst. In tegenstelling tot fuet wordt chorizo gekruid met pimenton (gerookt paprikapoeder, vandaar ook die vuurrode kleur). Salami is dan weer de Italiaanse verzamelnaam voor gedroogde worsten. Daar vallen in Italië héél wat verschillende soorten onder, al houden ze er daar weer vaak van om venkelzaadjes toe te voegen aan het vlees.

Hoe dan ook is fuet wereldwijd een erg geliefd worstje, juist vanwege die subtiele maar verfijnde, peperachtige smaak. Hoe je trouwens een goede fuet herkent in de winkel? Een goede fuet heeft een mooi wit jasje en ruikt een beetje naar popcorn (al zul je ook soms exemplaren met een jasje van peper aantreffen – ook lekker).

Voor eens en altijd: kun je dat velletje van gedroogde worst nou eten of niet?

Tartaar, eieren of kikkererwten

Veruit de meest gebruikelijke manier om fuet te consumeren is koud en in plakjes (en wat ons betreft: flinterdunne plakjes). Heerlijk natuurlijk, al helemaal met een bijpassende wijn als een Spaanse Rioja. Toch is fuet méér dan een borrelworstje alleen en kun je het ook volop inzetten als ingrediënt in de keuken.

Zo zou je bijvoorbeeld tartaar van fuet kunnen maken, bij wijze van voorgerecht. Hak de worst in dat geval zo fijn mogelijk (eventueel met behulp van een keukenmachine) en meng het met fijngehakte tomaatjes, ui, stukjes augurk en dressing. Een beetje fijn gesnipperde bieslook en wat toast erbij en je hebt een snelle smaakbom op tafel. Een gedetailleerd recept vind je hier, gebruik alleen even de vertaalknop.

Gebakken fuet

Ook lekker: bak stukjes fuet krokant in een laagje olie en maak in diezelfde pan vervolgens roerei of tortilla, eventueel met stukjes gekookte aardappel. Als simpele tapa zou je ook stukjes fuet kunnen opbakken met kikkererwten en een snuf gerookt paprikapoeder. Probeer dat maar eens te weerstaan…

Deze chef leert hoe je een hele Spaanse ham moet snijden

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.