Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Arroz Mexicano (Mexicaanse rijst) uit Comida Mexicana

Met Comida Mexicana levert de Mexicaanse Rosa Cienfuegos het misschien wel tofste kookboek af over de Mexicaanse eetcultuur. Rauw, stoer, authentiek en toch ook praktisch, zonder ellenlange lijsten met vage ingrediënten. We like! Deze Arroz Mexicano (Mexicaanse rode rijst) bijvoorbeeld, staat snel op tafel. 

Comida Mexicana is een boek met ballen: leer zelf verse tortilla’s maken, spannend Mexicaans streetfood (carnachas)chicharonnes, tamales, tortas (broodjes) en nog veel meer. Deze Arroz Mexicano is een vaste waarde in elk Mexicaans huishouden.

Rosa: “Mexicaanse rijst, ook bekend onder de benaming rode rijst, is een kenmerkend gerecht dat in ieder huis in heel Mexico op tafel wordt gezet. Ik herinner me nog goed hoe ik iedere dag thuiskwam uit school voor de lunch en de tafel gedekt was met warme tortilla’s, Mexicaanse rijst, bonen en een goede salsa!”

Tacos al pastor (taco’s met ham en ananas) uit Comida Mexicana

Arroz Mexicano / Mexicaanse rijst
Bron: Comida Mexicana

Arroz Mexicano

Week de langkorrelige rijst 10 minuten in een kom met koud water. Giet de rijst af.

Pureer in een blender de tomaat, witte ui, tomatenpuree, het zout en de kippenbouillon of het water glad.

Verwarm de olie in een grote pan op matig-laag vuur en bak de tenen knoflook al omscheppend tot ze lichtbruin zijn. Schep met een schuimspaan de knoflooktenen uit de pan en gooi ze weg. Schep de afgegoten rijst in de pan, roer 4 tot 5 minuten tot de rijst licht geroosterd is.

Voeg het tomatenmengsel, de wortel en bladpeterselie toe, leg het deksel op de pan en kook de rijst en groenten 5 minuten.

Maak in de jalapeños een inkeping van 5 mm lang en leg ze vervolgens in de pan. Roer de rijst voorzichtig om, leg het deksel op de pan en voeg maximaal 250 ml extra water toe als het rijstmengsel er droog uit gaat zien.

Kook de rijst nog 10 minuten of tot de vloeistof is verdampt en de rijst gaar is. Voeg de maïs en tuinerwten toe en roer tot alles warm is.

Schep de rijst in kommen en serveer hem met de koriandertakjes en limoenpartjes.

Comida Mexicana

Comida Mexicana van Rosa Cienfuegos (uitgeverij Good Cook) is nu te koop voor € 25,95. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.