Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 26 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Wat kun je allemaal doen met restjes van een kaasplankje?

Bij iedere kaasplank die we op tafel zetten blijven er restjes over. En ja, die blijven vaker wel dan niet ergens in de koelkast liggen, zonder enig doel. Dat is natuurlijk doodzonde, want meestal presenteren we op een kaasplankje de mooiste kazen die het verdienen om met veel smaak verorberd te worden.

Daarom een handige guide: wat kun je met je restjes van een kaasplankje?

Dit kun je allemaal met de restjes van je kaasplankje

1. Tosti

Tosti’s zijn een dankbaar gegeven op inspiratieloze dagen én bij het opmaken van restjes. Met restjes van een kaasplank kun je je tosti’s naar hartelust beleggen. Lekker met een kruidige kweeperengelei, met mosterd of met een lik van je favoriete mayonaise. En oh ja: smeer de buitenkanten van je tosti ál-tijd in met mayo. Lees hier waarom.

> Tip: maak een ‘kimcheese sandwich’ met een restje kimchi! 

2. Quiche

Dat een quiche het lekkerst is met een laagje gegratineerde kaas hoeven we je vast niet meer te vertellen. Pas wel op dat de soort kaas die je kiest goed bij de vulling past (zoete smaken zoals bijvoorbeeld tomaat vragen vaak om een wat pittigere kaas zoals Parmezaanse of oude) en dat je niet teveel gebruikt.

Van smeltkaas hoef je al helemaal vrij weinig te gebruiken, anders wordt het een natte bende. Kaassoorten zoals geitenkaas, oude kaas, Mozzarella, Gorgonzola en Parmezaanse kaas kun je trouwens zowel in de vulling als bovenop gebruiken.

> Meer tips: met deze kooktips bak je de perfecte quiche

3. Pizza

Pizza is misschien nog wel de aller makkelijkste manier om de leftovers van je kaasplankje op te maken. Niet voor niets is de Pizza quattro formaggi een populaire pizza voor kaaslovers. O en trouwens: niemand zegt dat je het bij 4 soorten kaas op 1 pizza moeten houden. Leef je uit.

4. Pasta

Pasta met veel gesmolten kaas: veel mensen noemen het (terecht) een godenmaal. De mogelijkheden zijn trouwens eindeloos: van mac ‘n cheese tot een papardelle met bloemkool en blauwe kaas of lasagne met vier soorten kaas.

Nog niet overtuigd? Kijk even naar onderstaande video, waarin food writer Carolina Gelen laat zien dat je ook met een restje Brie een heerlijk smeuïge pasta kunt maken.

> Tip: Nooit meer dikke klonten kaas in je pasta, dankzij deze tips

5. Kaasfondue

Heb je nog restjes van verschillende kazen? Gebruik het als excuus om eens een kaasfondue-avond te organiseren. Klassieke kazen voor fondue zijn Emmental en Gruyère, maar je kunt ook Cheddar, Raclette of Mascarpone (voor een romige touch) gebruiken.

Hou je van wat sterkere smaken in je kaasfondue? Dan kun je wat Gorgonzola, Camembert of Geitenkaas toevoegen. Om je kaas te binden, kun je bloem of maizena gebruiken.

> Meer tips voor kaasfondue: Kaasfondue: tips & tricks om het écht lekker te maken

6. Quesadillas

Quesadillas (zeg maar de Mexicaanse versie van de tosti, waarbij je tortilla’s in plaats van brood gebruikt) zijn nog zo’n dankbaar gegeven voor de leftovers van je kaasplank. Lekker in combinaties als zoete aardappel-chorizo of spinazie-serranoham.

Quesadillas met zoete aardappel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer koken met restjes?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.